Atelierul „Grădina cu case“

27/02/17 | Atelier

Atelierul „Grădina cu case” a fost conceput în cadrul cursului „De-a arhitectura grădiniță” și este unul dintre cele mai îndrăgite cursuri ale echipei de arhitecți din Brașov.

Astfel, în anul 2016, am desfășurat patru astfel de ateliere, în grădinițe de stat sau în alte locații din Brașov, la care au participat aproximativ 60 de copii.

Martie 2016 – „Grădina cu case” la grupa mijlocie A „Brotăceii” de la Grădinița „Martinică” Nr. 17 – arh. Ioana Aldea, ed. Mihaela Ivan și ed. Ana Barbu

Despre Oac vă spune Ioana: „Povestea brotăcelului Oac de la grădi 17 începe cu grădina în care acesta a ajuns și o serie de căsuțe «neterminate» imprimate pe coli mari de hârtie. Grădina, care în cazul nostru era adăpostită de o tăviță cu pământ, părea destul de neprietenoasă pentru brotăcelul nostru, așa că acesta i-a rugat pe copilași să îl ajute și să planteze câteva semințe de floricele, pentru ca apoi, cu trecerea timpului, aceasta să se însuflețească.

Fericit, brotăcelul le-a împărțit apoi desenele începute, dar neterminate cu căsuțe de diferite tipuri, chiar și castele pentru cavaleri și prințese, pe care aceștia să le studieze, să le completeze cu elementele lipsă și să le decoreze cum știu ei mai bine. Imediat am găsit fațadele cu ferestre lipsă pe care le-am desenat pentru a avea interioare luminoase, uși, mai mici și mai mari, pe care să se poată intra, trepte, acoperișuri și balcoane. Bineînțeles, fiecare fațadă a primit și o parte din povestea personajului care urmează să locuiască în casuță, personaje de basm, familii reale și prieteni nedespărțiți.

După ce fațadele au fost finalizate până la ultimul detaliu, copiii le-au așezat cu grijă lângă grădină, pentru a completa imaginea de ansamblu și, astfel, am putut să admirăm cu toți diversitatea abordărilor și personalizarea fiecărei fațade, în funcție de povestea aleasă de copii.”

Mai 2016 – „Grădina cu case” la grupa mare A de la Grădinița cu program prelungit Nr. 2 – arh. Cristina Țurcanu, ed. Emeșe Orban și ed. Carmen Brad

La grădi 2 cei mici, alături de doamnele educatoare și colega noastră Cristina, au construit o grădină artificială, i-au construit gărduț, i-au plantat iarbă și copăcei decorativi și au pregătit-o pentru minunatele fațade ce urmau s-o completeze.

Bineînțeles că a fost foarte greu să ne limităm la o singură fațadă, așa că, imediat ce ne-a permis timpul, am reluat tema și am reușit să completăm un nou set de căsuțe în cadrul atelierului „Grădina cu case” desfășurat la Eliana Mall în „Luna arhitecturii” – iulie 2016, alături de arh. Ioana Aldea și arh. Simona Tamaș.

Aceeași temă, dar cu o aplicare diferită în cadrul unui atelier singular a avut, de asemenea, un mare success în rândul celor mici. De această dată omiduța Omi a venit cu o grădină deja realizată, creată de ea (la Grădi 2), dar care avea mare nevoie de ajutor pentru completarea fațadelor desenate de către un desenator uituc. Copiii ne-au ajutat, au completat și în special au decorat casele, în cele mai mici detalii, în funcție de măiestria fiecăruia, fie că avea 3 sau 6 anișori.

Foarte interesante au fost observațiile pe care le-au făcut fiecare la finalul atelierului când am vizionat întreg caietul cu fațade așezat lângă grădină și felul în care acestea relaționau cu mediul natural adus de către Omi.

Noiembrie 2016 – „Grădina cu case” la Centrul Cultural Reduta – atelier desfășurat în cadrul proiectului „De-a Arhitectura HandsOn!” din Brașov – arh. Ioana Aldea, arh. Cristina Țurcanu și arh. Deea Ursachi

Spre finalul lui 2016, omiduța Omi a poposit și la Centrul Cultural Reduta. De această dată cei 15 copii participanți au constuit o nouă grădină pentru personajul nostru. Fiecare a pregătit și a „plantat” un copăcel pentru omiduță, iar apoi i-au „proietat” și fațadele ce urmau să înconjoare minunata grădină. Sclipiciul a fost la mare căutare devenind finisajul predominant al tuturor clădirilor. 

Acest atelier s-a desfășurat în cadrul proiectului „De-a Arhitectura HandsOn!”, realizat de Asociația De-a Arhitectura cu sprijinul United Way România, Metropolitan Life și Fundația Comunitară Brașov.

Text: arh. Ioana Aldea, arh. Deea Ursachi