Pe 30 octombrie, la Cluj-Napoca, a avut loc „Atelierul de Arhitectură. Scenografii”, pentru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, realizat de Asociația De-a Arhitectura în parteneriat cu Napoca Avenue.
Napoca Avenue a fost un eveniment organizat în cadrul TiMAF (Transilvania International Music and Arts Festival) în perioada 24-30 octombrie, în cadrul căruia s-a organizat atelierul de arhitectură, în zona parcului Iulius Mall din Cluj-Napoca.
În acest context, la sugestia arhitectelor Corina Croitoru și Veronica Iosip, s-a propus desfășurarea atelierului de scenografie ce și-a dorit să adune laolaltă copiii pasionați de arhitectură, de film, desene animate, jocuri și povești. Mai exact au participat 14 copii formând un număr de 6 grupe în funcție de tema aleasă de fiecare.
Atelierul a oferit copiilor (aflați la început de vacanţă) posibilitatea de a-și însuși câteva noțiuni elementare de arhitectură, de a ȋnţelege că un spațiu poate fi analizat cu toate simțurile, sensibilizând percepția lor asupra mediului în care trăim și dându-le totodată posibilitatea de a lucra în echipă pentru a realiza o machetă și a concepe astfel un spațiu cu poveste.
La primul contact cu spațiul am observat împreună că fotoliile colorate și vesele, din material catifelat, sunt prea mari pentru copii, așa încât de la bun început micuții s-au așezat câte 2, formând echipe care au comunicat frumos și au finalizat la timp scena imaginată.
După noțiunile introductive, copiii au urmărit câteva secvențe din animația „Inside Out – Riley Without Emotions” și au fost provocați să se gandească la decorul scenei celei mai frumoase amintiri din copilărie. Astfel, s-au format 4 echipe fascinate de mare: Marea Mare (sau Marea din Grecia), Marea Albastră, Marea Neagră și Marea Rosolina (Italia) și 2 echipe care au reprezentat Muntele Mare respectiv Lacul din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca.
Locuri minunate cu vapoare, pescăruși, steluțe de mare, delfini sau verdeaţă multă s-au trezit astfel la viaţă și cu ajutorul părinţilor, cei mai ȋnfocaţi susținători ai copiilor.
Îndrumători ai atelierului au fost: arh. Anca Virginaș, arh. Luisa Roxana Drăjan.
Text: arh. Anca Virginaș