Ateliere De-a arhitectura la BATRA 2017

Între 7 şi 15 octombrie a avut loc în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în Curtea Muzeului de Artă, Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA), ediţia 2017. În timpul Bienalei s-au desfăşurat activităţi dedicate copiilor sub denumirea „Bienala celor mici – activităţi pentru copii”. Echipa De-a arhitectura din Cluj, reprezentată de arh. Simona Or-Munteanu şi arh. Timea Hitter Buru, a participat în cadrul BATRA la atelierele pentru copii „Turnuri ale Clujului” şi „Căsuţe pentru păsărele”.

„Turnuri ale Clujului”, un atelier de machete pentru copii, a avut loc gratuit pe 9 şi 10 octombrie în cadrul Bienalei. Atelierul a fost realizat cu sprijinul arh. Klara Veer şi a Asociaţiei De-a Arhitectura şi a propus un atelier unde copiii au aflat povestea cetăţii Clujului şi au recreat imaginea turnurilor acesteia prin intermediul unor machete de carton.

Echipa De-a arhitectura ne transmite despre atelier: „În ciuda vremii capricioase, elevii claselor a IV-a de la secția germană a Liceul «George Coșbuc» au fost prezenți la ateliere. Primul atelier, «Turnuri ale Clujului» a  avut ca temă redescoperirea celor 7 turnuri care apărau Cetatea Medievală a Clujului de odinioară. După o scurtă introducere în istoria locului, copiii au primit portofolii cu planșe din carton, realizate de arh. Klara Veer. Elevii și-au imaginat cum ar putea fi desenate, amintind de perioada lor de glorie, colorând acoperișuri, decupând locul destinat porților de intrare de pe fațadele principale, uneori animând zidurile vechi cu vegetație cățărătoare.

Entuziasmul lor creștea vizibil pe măsură ce turnulețele prindeau formă, lipind părțile componente, fiecare din ei realizând o cromatică unică și originală. Cu machetele în mână veneau să întrebe, unde, pe ce stradă din actualul oraș, s-ar fi putut localiza și readuce în prezent turnurile de apărare ale Clujului Medieval. Cunoscând deja Bastionul Croitorilor, restaurat şi de un real folos orașului ca Centru de Cultură Urbană, ei puteau să relaționeze cu machete realizate de ei şi pe care de-abia așteptau să le ducă cu ei acasă.

Astfel, timp de două zile, copiii au decupat, pliat şi lipit machetele a șapte dintre turnurile fortificației. Fiecare machetă a fost personalizată după gustul realizatorului ei.

Cel de-al doilea atelier, „Căsuţe pentru păsărele”, un atelier de creaţie pentru copii şi arhitecţi, a avut loc între 11 şi 13 octombrie. Copiii, îndrumaţi de arhitecţii, au conceput şi realizat o serie de căsuţe pentru păsărele. De la înţelegerea necesităţii construirii unui adăpost pentru acestea, trecând prin proiectare şi finalizând cu construirea, cei mici au parcurs toţi paşii pe care în mod uzual îi face un arhitect atunci când profesează. Scopul atelierului a fost ca tinerii participanţi să înţeleagă demersul de concepere şi construire a unui obiect de arhitectură. Rezultatul final a constat într-o serie de căsuţe durabile şi posibil de amplasat în locaţii indicate de ornitologi.

Text: arh. Eliza Jurca, arh. Simona Or-Munteanu, arh. Timea Hitter Buru, arh. Monica Popescu
Fotograf: Vlad Cupşa, BATRA 2017