Atelier „Structuri arhitecturale”

26/02/17 | Atelier

Atelierul „Structuri arhitecturale”, conceput de colega noastră arh. Simona Tamaș pentru copiii din grupa de vârstă 11-14 ani, a fost desfășurat în premieră pe 16 ianuarie 2017, la Centrul Cultural Reduta din Brașov. 

Activitatea noastră a început printr-o scurtă sesiune de cunoaștere în care ne-am prezentat pe rând, iar apoi am urmărit o serie de imagini care ne-au introdus subiectul atelierului.

Simona ne-a mărturisit: „Tema «Structuri arhitecturale» nu vorbește efectiv despre ceea ce vor face la atelier copiii. Mi s-a părut interesantă reacția lor, surpriza că vor face un pod. Prin intermediul prezentării PowerPoint, cu toții devin interesați de realizarea unei astfel de structuri și acceptă provocarea.

Cele 15 minute cu poduri spectaculoase din toată lumea s-au dovedit a fi provocarea perfectă, copiii detașându-se și având timpul necesar să se cunoască puțin. Au fost cu toții antrenați în discuții de genul  «Ați văzut vreodată un pod?», «Unde?», «Cum poate arăta un pod?», «Care este diferența între imaginea anterioară și cea prezentă?»… etc.”

La finalul prezentării cu imagini am descoperit că există numeroase tipuri de structuri, mai simple sau mai complexe, utilizate pentru a construi poduri în funcție de distanța dintre maluri, de materialele utilizate și, desigur, de stilul celui care l-a proiectat.

Cei mici au fost împărţiţi în două grupe prin tragere la sorți. Au primit ca temă două poduri asemănătoare care necesită multă atenție, dexteritate și înțelegere a unor noțiuni elementare de fizică, și anume podul cu hobane și podul suspendat.

Înainte de a porni la treabă am studiat schema statică și câte o imagine reală cu aceste tipuri de poduri, am discutat despre cum se preiau eforturile, cum se susține podul, cum realizăm din carton și sfoară… o asemenea structură.

Pentru început am poziționat malurile podului pe suportul de carton, am așezat prin rezemare calea de rulare (drumul) și am testat rezistența podului cu ajutorul mașinuțelor din dotare. Desigur, drumul s-a curbat și mașinuțele au ajuns în vale. Concluzia noastră: trebuie să-i construim o structură pentru ca el să devină sigur și rezistent.

Am pornit la treabă și, stâlp cu stâlp, scobitoare cu scobitoare, fir cu fir și… multe multe noduri, podurile noastre au început să prindă formă.

Autoarea cursului ne-a făcut o scurtă analiză: „Datorită vârstelor diferite ale copiilor mi s-a părut că cei care au intrat cel mai bine în atmosferă și au lucrat pe tot parcursul atelierului cu interes au fost cei mai mari. Cei micuți, însă, n-au vrut să fie mai prejos fiind foarte entuziaști și prinși să facă anturajul podului. 

Pe parcursul execuției copiii mai mici, în general, au încercat să trișeze: să fixeze o piedică care să împiedice calea de rulare să alunece în jos, pe stâlp, sau să limiteze deschiderea podului. Aceste acțiuni nu au fost încurajate pentru că dacă trișăm structura, copiii nu testează și nu simt exact cum preiau cablurile încărcările, cât de atent trebuie echilibrate. Munca minuțioasă de realizat noduri, întins sfoara și echilibrat lateralele podului este exact ceea ce urmărim să înțeleagă. Ceea ce leagă echipa.”

În aproximativ 70 de minute cele 2 echipe aveau podurile gata pentru testul final. Mașinuțele s-au plimbat cu succes pe noile structuri. Înainte de plecare i-am felicitat, i-am aplaudat, au primit diplome, insigne și un dulce mic.

Testând pentru întâia oară atelierul conceput de ea, Simona a concluzionat: „Mi se pare un atelier echilibrat, care îmbină armonios: primirea de cunoștințe, relaționarea și adaptarea într-o echipă, execuția riguroasă, atenția pentru detaliu, dezvoltarea creativității. La final am fost foarte mulțumită și entuziasmată de tot ceea ce am realizat împreună cu copiii.”

Arhitecți îndumători: Simona Tamaș, Deea Ursachi și Cristina Țurcanu

Elevi voluntari de la Liceul de Arte Plastice din Brașov: Iuliana Cristina Coman 

Acest atelier s-a desfășurat în cadrul proiectului „De-a Arhitectura HandsOn!”, realizat de Asociația De-a Arhitectura cu sprijinul United Way România, Metropolitan Life și Fundația Comunitară Brașov.

Proiectul „De-a Arhitectura HandsOn!” este derulat la Brașov, în perioada noiembrie 2016 – august 2017 și cuprinde o serie de 10 ateliere desfășurate la Centrul Cultural Reduta, 3 ateliere care vor avea loc în spații exterioare publice și o expoziție.

Imagini de la atelierele „De-a Arhitectura HandsOn!” găsiți accesând pagina de Facebook de aici

Acest articol a apărut cu sprijinul United Way România (UWRo), Metropolitan Life și Fundația Comunitară Brașov. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opiniile UWRo.

Text: arh. Deea Ursachi, arh. Simona Tamaș