Atelier „Satul luminat” la Galateca

19/12/16 | Atelier

Decembrie este luna în care cu toții începem să ne gândim la cum ne vom decora locuința pentru sărbătorile de Crăciun. Atelierul „Satul luminat” organizat de De-a Arhitectura i-a invitat pe copiii cu vârste între 6-9 ani să confecționeze o ghirlandă luminoasă din căsuțe tradiționale de hârtie construite chiar de ei.

Primul atelier a fost găzduit de Galeria Galateca sâmbătă, 10 decembrie, iar al doilea în data de 17 decembrie 2016. Copiii participanți au făcut echipă cu părinții lor și împreună au ales din ce zonă etnografică să fie căsuțele pe care să le folosească în construirea ghirlandei. Îndrumător al atelierelor a fost arh. Ioana Rizea.

 width=

Nu toți avem bunici care locuiesc la sat”, au spus copiii care au participat la atelierul „Satul luminat”. După ce fiecare copil a povestit puțin despre bunicii lui, am descoperit că avem bunici care locuiesc la sat, într-o casă ce are curte, dar și bunici care locuiesc într-un apartament de bloc, la oraș. Am început atelierul cu o scurtă discuție despre sat și oraș, despre vecinii care locuiesc pe o stradă cu case și curți și vecinii care locuiesc pe o stradă cu apartamente de bloc. Copiii mai mari au știut să povestească ce înseamnă o comunitate, dând ca exemplu grupul nostru, al celor care eram împreună în această după-amiază: „Noi suntem o comunitate pentru că ne-am întâlnit astăzi să facem același lucru.

De la comunitate ne-am îndreptat către cele 6 zone etnografice pe care le-am studiat cu ajutorul unei selecții de fotografii, dar și a machetelor din hârtie. Am găsit asemănări și deosebiri, am comparat casele din punct de vedere al dimensiunii, am observat și am explicat de ce forma acoperișului este diferită la o casă din Maramureș față de o casă din Țara Oltului. Am discutat despre materialele folosite în construcția caselor și am reținut care sunt materialele locale în funcție de zonă, iar harta României ne-a ajutat să le identificăm ca poziționare în funcție de punctele cardinale.

Unii copii au ales case doar dintr-o zonă etnografică pentru a împodobi ghirlanda luminoasă, în funcție de județul unde locuiesc bunicii lor; alții au vrut sa facă o o ghirlandă cu toate tipurile de casă. Așadar fiecare copil a primit câte 6 șabloane de case și a început să decupeze, să îndoaie, să coloreze, să lipească. Părinții, coechipieri de nădejde, au avut diferite sarcini, multe dintre ele dificile, cum ar fi: să folosească cutter-ul și să decupeze ferestrele mici.

 width=

 width=

Asistenții acestui atelier, arhitectele Aurelia Axente și Cristina Dumitrescu, la primul atelier, și arhitectele Andreea Caragheorgheopol și Ioana Aron la al doilea, s-au împărțit între mesele de lucru; au avut sfaturi încurajatoare pentru copii și au oferit sprijin părinților. Voluntarele Andreea Alexandrescu, Ramona Drăguț și Mihai Anghel au surprins în fotografii toate momentele frumoase și toatele etapele importante ale atelierului.

 width=

 width=

Atelierul „Satul luminat” a fost plin cu informații despre arhitectura tradițională. Pentru câțiva dintre copii, dar și pentru unii părinți, a fost un prim contact cu o astfel de temă. Deși mi-a fost teamă că bagajul de informații ar fi putut fi prea mare, m-am bucurat să descopăr că unii copii puteau deja să recunoască casele din hârtie în funcție de materialele de construcție sau în funcție de forma acoperișului. Implicarea părinților a fost de asemenea un lucru grozav, iar rezultatele au arătat că munca de echipă este tot timpul mai eficientă.

Casele au fost agățate de instalația cu lumini, iar când butonul ON a fost activat și beculețele s-au aprins, râsetele de bucurie au umplut încăperea. La final ne-am distrat împodobindu-ne pe noi înșine cu ghirlanda luminoasă din case tradiționale.

 width=

Atelierul „Satul luminat” a fost creat și ilustrat de către arhitect Cătălina Comănariu (Brașov), în urma call-ului intern de scriere de ateliere pentru Clubul De-a arhitectura, activitate realizată prin finanțarea Ordinului Arhitecţilor din România (OAR).

Text: arh. Ioana Rizea

 width=

 width=