Atelier „Oraşul labirint” la Braşov

24/01/17 | Atelier

Pe 28 noiembrie, la Centrul Cultural Reduta din Brașov, cei 15 copii participanți, cu vârste între 6 și 9 ani, au construit „Orașul labirint”.

Povestea lui a început în cerc, unde fiecare participant s-a prezentat și în funcție de meseria pe care și-o dorea pentru viitor, a propus clădiri publice pentru noul oraș.

Astfel, ținând cont de faptul că în el urmau a locui: 1 schior, 1 astronaut, 1 pictor, 1 gimnast, 3 bucătari, 1 arhitect, 1 cercetaș, 1 doctoriță, 1 balerină, 3 polițiști și 1 doctor veterinar, am negociat ajungând la concluzia că, pe lângă locuințe, pentru a rezona cu locuitorii săi, orașul are nevoie de: un centru sportiv, un centru de cercetare, un muzeu de artă, un restaurant, o clădire de birouri, un centru de cercetași, o clinică, o sală de spectacole, un sediu de poliție și un cabinet veterinar. Am analizat apoi clădirile propuse și am făcut o paralelă cu orașul nostru. Am decis că în oraș mai avem nevoie de: o școală și o grădiniță, magazine, o bancă, poștă și pompieri. Planul fiind deja creionat, am trecut la acțiune.

Tema numărul unu, să-și deseneze propria locuință și spațiile exterioare din vecinătatea casei. Fiecare copil a primit o coală A3 cu o tramă stradală standard. Provocarea a fost mare, deoarece cei mici trebuiau să-și imagineze că văd orașul de sus, ca și cum ar fi o pasăre sau ca atunci când călătorim cu avionul. După 20 de minute am avut deja 15 locuințe, cu grădini verzi și animale în jur.

În etapa a doua s-a lucrat în echipe, în funcție de meseria dorită și de clădirea în care urmau să-și desfășoare activitatea. Cei mici au negociat, au desenat pe rând sau simultan, au reprezentat elemente şi simboluri specifice construcțiilor propuse.

Când toate constucțiile au fost gata, „Orașul labirint” a început să prindă contur chiar sub ochii noștri. Am amplasat mai întâi muzeul, sala de spectacole, clinica și sediul de poliție care am decis că ar trebui să fie construite în mijlocul orașului. Apoi, mai spre periferie, am amplasat celelalte funcțiuni publice, grupate după specificul lor. La final, ficare copil a ales unde dorește să locuiască în noul oraș… aporape de centru sau de locul de muncă, aproape de zona verde sau la marginea orașului… să fie mai liniște.

După acest minunat proces, cei mici au primit de la voluntarii Metropolitan Life chestionare de luat acasă, pentru a-și descoperi meseria potrivită în funcție de abilitățile lor. Desigur, nu au lipsit diplomele, insignele cu mascote De-a arhitectura și ceva dulce.

Arhitecți îndumători: arh. Deea Ursachi, arh. Ioana Aldea și arh. Oana Strugaru
Voluntari Metropolitan Life: Anda Enache și Nicoleta Ilie
Elevi voluntari de la Liceul de Arte Plastice din Brașov: Maria Alexandra Lolos și Adela Elena Gagiu

Acest atelier s-a desfășurat în cadrul proiectului De-a Arhitectura HandsOn!, realizat de Asociația De-a Arhitectura cu sprijinul United Way România, Metropolitan Life și Fundația Comunitară Brașov.

Proiectul De-a Arhitectura HandsOn! este derulat la Brașov, în perioada noiembrie 2016 – august 2017 și cuprinde o serie de 10 ateliere desfășurate la Centrul Cultural Reduta, 3 ateliere care vor avea loc în spații exterioare publice și o expoziție.

Imagini de la atelierele De-a Arhitectura HandsOn! găsiți accesând pagina de Facebook de aici.

Acest articol a apărut cu sprijinul United Way România (UWRo), Metropolitan Life și Fundația Comunitară Brașov. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opiniile UWRo.

Text: arh. Deea Ursachi