Atelier De-a detectivii urbani în Cotroceni

Text: arh. Ioana Rizea, arh. Ioana Cristina Ion
Editor: arh. Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografii: arh. Ioana Rizea, arh. Diana Stancu (Jinaru), arh. Elena-Isabelle Tomescu
Timp de citire: 3 minute


La început de iulie 2021, cu ocazia evenimentului Friends & Family în Cotroceni organizat de ZOISS home design, De-a Arhitectura a desfășurat două ateliere „De-a detectivii urbani în Cotroceni” adresate copiilor de 6-9 ani și respectiv 9-12 ani. Arhitecții îndrumători Ioana Cristina Ion și Ioana Anghel-Rizea, cu sprijinul voluntarilor arh. Sergiu-Mihai Banciu-Calu, arh. Daniela Luca, arh. Diana Stancu (Jinaru) și arh. Elena-Isabelle Tomescu, au explorat timp de două ore jumătate clădirile și străduțele încărcate de istorie ale bătrânului Cotroceni. Înarmați cu „ochelari și lupe de detectivi”, cei mici și cei mari au avut oportunitatea să descopere detalii noi, să privească din unghiuri și perspective diferite clădirile din jurul lor, să descopere istorii uitate și unghere neștiute. Cele două îndrumătoare ne-au povestit în cele ce urmează aventurile prin care au trecut.

Ne-am întâlnit pe 3 iulie 2021, în cadrul Clubului De-a arhitectura, pentru a învăța, distrându-ne. Un oraș are foarte multe lucruri de arătat, multe dintre ele sunt ascunse și îți trebuie o dibăcie aparte să le poți descoperi. Pentru că suntem mici, dar adevărați detectivi în devenire, „ne-am îngânat” la drum pe străzile Cotrocenilor să aflăm poveștile cartierului și, în același timp, câteva noțiuni despre oraș și arhitectură.

În cadrul atelierelor „De-a detectivii urbani în Cotroceni”, copiii, împărțiți în 2 grupuri (6-9 ani și 9-12 ani) au mers într-o expediţie în oraş şi au identificat diferite funcţiuni ale clădirilor, au găsit reperele zonei, au învățat să se orienteze pe hartă şi pe stradă, observându-i specificul și înțelegându-i istoria. Cu ajutorul lupei sau ochelarilor de detectiv au descoperi misteriosul cartier Cotroceni așa cum face un arhitect, plimbându-se pe străzile presărate cu case cochete și valoroase, muzee, ceainării, grădini și monumente istorice. Astfel, ei au cotrocit” (au scotocit, au cotrobăit) printre poveștile pe care le-au aflat și au strâns indiciile ascunse pe traseul lor, descoperite la pas, unul câte unul. Astfel, au ajuns să cunoască una dintre cele mai fermecătoare zone ale capitalei și, totodată, una dintre cele mai vechi aşezări ale urbei noastre.

„Ce este spațiul public? Ce clădire de pe această stradă ați da drept reper? Care este funcțiunea dominantă a străzii? Ce funcțiune are clădirea aleasă ca reper? Cum vi se pare alăturarea mai multor funcțiuni: locuire, birouri, restaurante, biserică, magazine, etc.?”

Acestea au fost doar câteva din întrebările pe care cei mici și mari le-au rezolvat în aventura lor. În timpul atelierelor copiii au fost încurajați să găsească plicurile cu indicii, lăsate în prealabil de îndrumător, în cinci locuri din zona propusă. Așa că, ascultători, au căutat indiciile, au urmărit instrucţiunile primite pentru a ajunge la următorul indiciu, până au găsit clădirea finală cu ultimul indiciu. Au desenat pe hartă traseul parcurs și au marcat punctele de oprire și reperele importante pentru ei.

Am plecat din curtea Zoiss Home Design, sponsorul activității noastre, și, începând cu primul indiciu ce ne-a apărut în cale, am urmat traseul indicat. Pe măsură ce descopeream noi indicii, ne completam cuvintele lipsă din rebusul nostru pentru ca apoi, la final, să aflăm numele unui domeniu vast ce ne influențează viața de zi cu zi.

La început copiii au aflat de unde provine numele cartierului, apoi au „cotrocit” și au descoperit diferențe și asemănări între case, istoria locului, funcțiunile clădirilor și cum relaționează între ele, cum se numesc elemente decorative pe care le regăsim pe fațade, cum se numerotează casele pe o stradă și multe altele. Ne-am întors în curtea casei de unde am plecat, dar în alergare, pentru că nevoia de a găsi și ultimul indiciu era mare: trebuia să finalizăm rebusul! Aici ne-au întâmpinat părinții, pe ale căror fețe s-a citit încântarea pentru că dorința de explorare a copiilor era satisfăcută.

Copiii au fost entuziasmați de căutarea indiciilor ascunse pe traseu și ne-au spus în încheiere că cel mai mult le-a plăcut găsirea plicurilor. Cei mici nu făceau parte din aceeași clasă, fiind înscriși de părinți în mod individual. Cu toate acestea între ei s-a creat o legătură aparte și chiar au funcționat ca o echipă. Nu s-a pus niciodată problema unei competiții între ei, chiar dacă această căutare de plicuri cu indicii îi aducea mai aproape de titlul de „cititor” al mesajului ascuns înăuntru. Aceste ateliere ne-au confirmat, încă o dată, că la copii dorința de a afla lucruri noi este proporțională cu capacitatea lor de a-și însuși noțiuni complexe, dar explicate pe nivelul lor de înțelegere.

Evenimentul celor de la ZOISS home design dintr-o zi de sâmbătă de vară a venit în întâmpinarea interesului mai multor comunități frumoase și nu mă refer doar la cei care locuiesc sau care lucrează în zonă, ci și la De-a Arhitectura, care își împlinește astfel misiunea de a construi prin educație. Mulțumim pentru ajutorul pe care ni l-ați oferit!