Atelier „De-a design-ul în parc” la MNAC

17/07/15 | Atelier, Club, voluntari

În plină vacanță de vară, în perioada 8-10 iulie 2015, De-a Arhitectura a organizat în cadrul Anualei de Arhitectură București, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), atelierul „De-a Design-ul în parc”, adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani.

Creatoarea atelierului, arh. Oana Iacob (Coarfă), care a realizat și design-ul unei bănci pentru parc – „Fence Bench”, alături de arh. int. Mădălina Bold, a invitat copiii să experimenteze, să viseze și să creeze un obiect de design nemaivăzut, destinat spațiului exterior, fie el curtea școlii, curtea bunicilor, trotuarul din fața blocului sau parcul de lângă casă. Vă invităm să aflați mai departe cum au decurs cele trei zile la MNAC.

În prima zi de lucru, cei 11 copii au făcut cunoștință cu activitatea asociației și cu ce înseamnă un obiect de design. Au prezentat, sub forma unui desen, un obiect de design de care sunt atașați și pe care îl folosesc des. Aici au apărut desenate mai multe creioane, telefoane mobile, chiar și un pian.

DSC_0113

Apoi, și-au imaginat în scris o comunitate din care au ales un personaj caracteristic, dar și animalele și plantele care ar putea popula spațiul exterior. Atelierul a devenit aromat şi plăcut la privit când, cu ajutorul mălaiului, orezului, cuișoarelor, dafinului, lintei roșii, macului și crenguțelor uscate, au realizat un spațiu exterior în care urmau să amplaseze noul obiect.

În cea de-a doua zi participanții au definit prin desen obiectele noi imaginate și au realizat din spaghete, ușor de rupt și transformat, machete la scara sitului imaginat în ziua anterioară.

Ultima zi a fost cea dedicată machetei la scară mai mare, realizată din diverse materiale, şi prezentării obiectelor aplaudate pentru inovație şi atenția asupra detaliilor de realizare, dar și asupra grijii pentru utilizatori și mediul natural.

Cei prezenţi au avut ocazia să afle de la copii că spațiul public ar avea nevoie de:

  • șezlonguri;
  • leagăne pentru părinți, în care pot sta și mama şi tata;
  • un șevalet cu acoperiș pentru desenat afară, chiar și atunci când plouă;
  • o cișmea cu umbrelă;
  • o lampă cu umbrelă pentru pasionații de citit afară;
  • un obiect-melc de depozitat mingile de pe terenul de sport;
  • un pat exterior cu lampă mobilă;
  • un dozator pentru mâncare pentru câinii cu stăpân, dar și pentru câinii comunitari;
  • o masă cu protecție pentru laptop pentru cei care vor să lucreze în curte;
  • o sculptură-floare pentru părinții romantici;
  • un aruncător de farfurii-jucărie pentru câinii din parc și care are mai multe opțiuni de distanța de alergat;
  • o bancă ce își schimbă culoarea în funcție de preferințele celor ce se așează pe ea, iar dacă sunt mai mulți, se transformă într-un curcubeu.

Sperăm că în continuare copiii se vor simți inspirați să imagineze obiecte nemaivăzute și își vor testa abilitățile de transpunere în desen și machetă și cele de comunicare, sub forma prezentării în echipă.

Și, pentru că designerii adevărați au nevoie de expunere și promovare, machetele copiilor vor fi expuse în cadrul expozitiei De-a arhitectura, ce poate fi vizitată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, etaj 4, până pe 5 octombrie 2015.

SAM_3785

Mulțumim celor 11 copii curioși, Muzeului Naţional de Artă Contemporană și îndrumătoarelor atelierului, arh. Oana Iacob (Coarfă) și arh. int. Mădălina Bold.

*Îndrumătorii noştri fac tot posibilul să fotografieze doar copiii ai căror părinţi şi-au dat acordul scris pentru aceasta. Totuşi, dacă dintr-o eroare copilul dumneavoastră apare în vreuna dintre imagini şi nu vă doriţi aceasta, ne puteţi scrie la office [at] de-a-arhitectura [punct] ro şi vom remedia eroarea.

Text: arh. Oana Iacob (Coarfă)
Editori: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografii: arh. Lucian Călugărescu, arh. Oana Iacob (Coarfă), arh. și urb. Claudia Pamfil