Pe 12 şi 13 noiembrie 2016, a avut loc gratuit, la sediul Imaginabil, atelierul „Animăm Orașul” pentru copii cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, ca parte a Festivalului de Film UrbanEye 2016.
Ideea atelierului a fost aceea de a le oferi posibilitatea copiilor să anime oraşul (construit din LEGO) şi la propriu (copiii au învăţat cum să facă un filmuleţ animat stop motion), dar şi la figurat (copiii au dat viaţă cu ideile lor, creând un oraş al viitorului). Din partea De-a arhitectura a îndrumat stud. arh. Lucian Călugărescu care ne transmite mai jos gândurile sale legate de atelier.
„Prin intermediul pieselor de LEGO am avut oportunitatea de a descoperi, împreună cu copiii de la atelierul «Urban Eye», cum simple elemente geometrice de jucărie pot descrie «orașul» în cele mai mici detalii. Noi, adulții, le spunem simplu cărămizi. Așa cum de altfel… descifrăm vizual piesele LEGO. Dar în mâna unui copil, ele înseamnă mult mai mult; creativitatea lui transformă realitatea pe care și-o dorește, exprimată de această dată folosind LEGO ca pe un material de construcții în miniatură. Astfel, cărămiduțele au devenit în același timp elemente de decor urban, precum bănci, stâlpi, panouri publicitare, coșuri de gunoi, o varietate de plante ce compun grădini sau parcuri urbane, dar și elemente fabuloase, nemaiîntâlnite până acum în lumea orașului, apărute exclusiv din imaginația copiilor și din felul în care ei percep orașul – prezent și viitor. Piesele colorate s-au transformat astfel în niște molecule pe care copiii le-au asociat pentru deveni orice element pe care ei l-au considerat «al orașului». Au conturat forme și chiar trăsături ale mediului construit. Putem plasa de-acum jocul de LEGO în era analogică, era digitalului se consideră a fi «Minecraft».
Față de un kit LEGO desemnat anume pentru a deveni un obiect final, cu o construcţie standard pentru care ești nevoit să urmărești câteva ceasuri bune manualul pentru a duce la bun sfârșit ansamblul cumpărat, la ateleirul «Urban Eye» ne-am axat pe simplitate. Pentru noi, adulții, acestă nuanță a devenit volatilă. Avem tendința de a complica acea stare de bine pe care ne-o oferă obiectul cinstit și sincer în exprimarea formei sale. Rezultă deseori un amestec nefiresc al materialelor puse în operă, iar de aici pleacă o întreagă confuzie în lumea reală. Limitând elementele constructive, dăm frâu liber imaginației și uităm de partea complicată a «proiectării». Obiectivul atelierului nostru a fost acela de a crea case și locuri, iar ulterior, compuse împreună, acestea au alcătuit un oraș întreg, plin de activitate.
Procesul de construcție urmărit de noi îndeplinește o dublă funcție: creație și cunoaștere. Creația implică și stabilirea unui mod de a alcătui piesele pentru a realiza imaginea favorabilă unui oraș, iar cunoașterea se transpune aici în animarea secvențială, prin care copilul devine mult mai implicat în povestea casei.”
Mulţumim îndrumătorului de animaţii: Serghei Chiviriga şi voluntarilor care au participat la atelier: arh. int. Mădălina Bold, arh. Ioana Rizea, Andreea Alexandrescu, Ramona Drăguţ.
Atelierul i-a inspirat pe copii, au continuat joaca acasă şi iată rezultatul lui Amza, de 12 ani.
Text: stud. arh. Lucian Călugărescu