În decembrie am lansat înscrierile la cursurile De-a arhitectura pentru anul şcolar 2018-2019. Arhitecţii şi cadrele didactice care doresc să facă parte din programele noastre pot să se înscrie, începând de acum şi până la completarea locurilor, prin formularele online dedicate fiecărui curs în parte.
După 5 ani de activităţi De-a arhitectura vă transmitem rolul unui astfel de curs în curricula şcolară prin vocile cadrelor didactice care s-au înscris deja de mai multe ori la activităţile noastre sau prin cele ale noilor înscrişi care au văzut în programele noastre potenţialul şi avantajele lor.
„Introducerea unui curs de arhitectură în şcoală e binevenit, elevii îşi vor îmbogăţi vocabularul, se vor implica conştient în viitor în mediul lor de viaţă, vor fi creativi, vor avea iniţiativă, îşi vor dezvolta abilităţile de comunicare, de îndemânare, vor integra cunoştinţele dobândite la celelalte discipline de studiu, deoarece acest curs propune şi chiar este un curs care presupune o predare integrată.
Am ales să mă înscriu la acest curs deoarece atât eu, cât şi elevii mei suntem deschişi către nou, iar orice activitate pe care ei o realizează prin forţe proprii li se pare uşoară, o reţin şi le aduce satisfacţii.
Am convingerea că acest curs în care predomină atelierele hands-on va fi pe placul elevilor mei.” – prof. înv. primar Daniela Claudia Bogza, Şcoala Gimnazială Nr. 46, Bucureşti
„De-a arhitectura, un opţional care te provoacă, un opţional care va fi cu siguranţă pe placul copiilor. De ce? Pentru că denumirea acestui opţional sugerează joaca! Pentru că pe parcursul derulării temelor propuse, pentru a atinge obiectivele vizate şi pentru a forma compeţentele dorite, copiii vor participa la activităţi atractive, activităţi transdisciplinare care îi vor ajuta să-şi dezvolte imaginaţia, creativitatea şi nu în ultimul rând pentru că e foarte important să poată să observe FRUMOSUL din jurul lor, FRUMOSUL NATURAL! Pentru mine personal este o noutate, o provocare şi sper să fie o reuşită!” – prof. înv. primar Ana Petruţ, Şcoala Gimnazială „Ovidiu Hulea”, Aiud, Jud. Alba
„Este benefică introducerea unui curs de arhitectură şi mediu construit în ciclul primar pentru că oferă o altă perspectivă asupra mediului; elevii sunt invitaţi să descopere, să construiască, să lucreze proiecte interesante, în grup, în perechi sau singuri; acumulează informaţii noi, se formează competenţe de bază, pe care putem să le folosim în conturarea unui nou tip de elev: reflexiv, gânditor critic, motivat, implicat.
Am ales să fac parte din programul De-a arhitectura pentru că am văzut o oportunitate pentru mine şi elevii mei: un curs desfăşurat prin joc şi joacă, activităţi nonformale şi interesante.” – prof. înv. primar Simona Elena Voiculescu, Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”, Câmpulung-Muscel, Jud. Argeș
Înscrierile la cursurile şi pregătirea pentru anul şcolar 2018-2019 sunt deschise pentru arhitecţi şi şcolile de stat, până la completarea numărului de clase:
- „De-a arhitectura MINI”, pentru elevii din clasa pregătitoare, I sau a II-a, 50 urban + 10 rural
- „De-a arhitectura în oraşul meu”, pentru elevii din clasa a III-a, a IV-a sau a V-a, 70 urban + 10 rural
- „De-a arhitectura în şcoala mea”, pentru elevii din clasa a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a sau a XI-a, 8 urban + 2 rural
- Înscrieri arhitecţi voluntari, pe tot parcursul anului, număr nelimitat.
Şcolile private care doresc sprijin pot contacta Asociaţia De-a Arhitectura folosind adresa de e-mail: inscrieri@de-a-arhitectura.ro.
Cursurile De-a arhitectura despre arhitectură şi oraş sunt o experienţă complexă pentru şcolari, mai ales datorită prezenţei unui specialist la ore. Dincolo de bogăţia cunoştinţelor sale, voluntarul aduce în faţa celor mici pasiunea sa pentru profesie şi un mod inedit de a-i aborda, în joacă, pe teme serioase. Iată ce aduc voluntarii De-a arhitectura la clasă şi ce îi motivează.
„În ultimii ani prevenția a devenit medicina viitorului în sănătate. Tot așa și în arhitectură, prevenția prin educația arhitecturală timpurie poate să devină răspunsul pentru un mediu construit mai bun. Arhitectura are nevoie de o nouă abordare și asta pentru că, spre deosebire de medici, noi, arhitecții nu ne putem îngropa erorile.
Cred cu putere că răspunsul la această problemă stă în educație și că totul trebuie să înceapă cu schimbarea paradigmei în educație! Trebuie să promovăm educația de arhitectură și mediu construit în cadrul cât mai multor școli.
De aceea susțin cursul De-a arhitectura! Pentru că este distractiv, este relevant, este tangibil, pentru că arhitectura ne înconjoară, iar copiii o pot influența, modela și pot fi o parte din ea încă de la vârste fragede.” – arh. Mihai Grapă (îndrumător voluntar)
„În această perioadă a vieții copiii a b s o r b tot ce se întâmplă în jurul lor. Consider că un astfel de curs, în acest moment al formării lor, i-ar hrăni grozav pe mai multe planuri. Copiii de azi sunt adulții/beneficiarii de mâine, dar mai mult decât atât, sunt utilizatorii mediului construit, drept pentru care mi se pare mai mult decât necesar un pas înspre înțelegerea celor ce se întâmplă în jurul nostru din punct de vedere arhitectural. Sunt atât de sensibili, de receptivi… Un astfel de curs sunt convinsă că poate să ofere nenumărate răspunsuri la «de ce?»-urile lor.
Apoi, dacă ai ocazia să înveți toate acestea prin metode aplicate, jucându-te un strop mai serios, e foarte fain! Adică, în acest fel, li se și creează o țintă, ei primesc motivație, un scop prin care atenția+energia le e canalizată în direcția bună de la început… că avem atâta nevoie de îndrumare!” – arh. Alexandra Dobeş (îndrumător voluntar)
„Consider că introducerea de cursuri nonformale, aplicate, care să ajute copiii să înţeleagă, la nivelul lor, principiile de funcţionare ale lumii în care trăiesc, îi va conduce să-şi dezvolte un simţ civic în cunoştinţă de cauză, devenind acel tip de oameni cu care îţi va face întotdeauna plăcere să porţi o discuţie. Pe orice temă.
Am ales cursul De-a arhitectura din două motive: primul este acela că am posibilitatea să continui joaca de acasă cu fiul meu în cadrul şcolii, făcând o trecere, poate, puţin mai lină către sistemul şcolar actual, al doilea motiv fiind reprezentat de posibilitatea de a influenţa, prin educaţie, publicul consumator de arhitectură, de multe ori străin de fenomen şi ignorant faţă de comunitate.” – arh. Marius Buduşan (îndrumător voluntar)
Toţi cei interesaţi sunt invitaţi să consulte şi să se înscrie pe pagina web dedicată: https://de-a-arhitectura.ro/inscrieri/ şi să contacteze asociaţia pentru alte detalii la: inscrieri@de-a-arhitectura.ro.
Text: arh. Monica Popescu