Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: arh. Lucian Călugărescu, dr. arh. Brîndușa Havași
Timp de citire: 7 minute
Finalul anului 2023 ne-a adus bucuria de a ne reuni fizic la Adunarea Generală Anuală De-a Arhitectura care a avut loc pe 25 noiembrie la sediul Fundației OTP Bank în București. După 3 ani de întâlniri online, evenimentul a fost un prilej să ne regăsim și să ne revedem și, altfel, față în față, să facem retrospectiva anului care s-a încheiat, dar și să dezvoltăm noile direcții pentru anul ce vine.
Întâlnirea a fost precedată de un curs intensiv de comunicare și Public Speaking începători, în format fizic, cu speaker Teodora Mețiu, care s-a desfășurat pe 23 și 24 noiembrie, cu o zi dedicată membrilor din București și una dedicată celor din țară. Desfășurarea cursului a fost posibilă datorită sponsorului nostru de încredere, Siniat, care ne sprijină activitatea de 11 ani. 34 de membri din rețeaua De-a arhitectura au avut oportunitatea să învețe despre importanța vocii, despre modul în care dezvoltăm un discurs și cum îl livrăm, și despre tehnici prin care captivăm audiența.
Formată din 6 membri fondatori, 3 membri ai Filialei Sibiu a De-a Arhitectura şi 74 de membri asociaţi, profesioniști ai mediului construit şi profesori, întâlnirea anuală îşi doreşte să fie un spaţiu de reflecție, în care participanţii să își împărtășească lecțiile învățate și să contribuie la creșterea programelor educaționale ale asociației.
Ca în fiecare an, întâlnirea a fost deschisă de arh. Mina Sava, membru fondator și președinte al Asociației De-a Arhitectura, care ne-a prezentat agenda întâlnirii: retrospectiva proiectelor desfășurate în 2023 și modul în care acestea vor continua în 2024, prioritățile și obiectivele pe viitor, precum și o serie de măsuri interne care urmau să fie votate în Adunarea Generală, dar și prezentarea membrilor noi.
„Într-o societate în continuă dinamică și transformare, De-a Arhitectura și-a adaptat direcțiile la schimbările în curs, extinzându-și gama de ateliere și programe, reevaluând activități existente și inițiind altele noi. Toate aceste eforturi sunt făcute cu scopul de a fi cât mai relevanți și actuali pentru beneficiarii noștri. Ne străduim să îndeplinim obiectivele noastre în modalități diverse, actualizate conform timpurilor și abordând subiectele și provocările actuale.” – a spus arh. Mina Sava
Astfel, în 2023 De-a Arhitectura a făcut un pas înainte către curricula din învățământul normal, introducând noțiunile de: arhitectură, educație de mediu construit, design în proiectul noului „Profil al absolventului de învățământ preuniversitar (de la grădiniță la liceu și învățământ profesional)” la „Competența de sensibilizare și exprimare culturală”, cu sprijinul UNESCO România, care a armonizat această competență cu noul Cadru UNESCO al Educației prin și pentru cultură și arte.
De asemenea, asociația a delegat un reprezentant în Comitetul Local de Coordonare privind Implementarea Inițiativei Localități Prietene ale Copiilor din România, inițiativă UNICEF România, susținută de Primăria Municipiului București.
Mina Sava, reprezentantul României din partea Ordinului Arhitecților din România (OAR) la Programul de lucru UIA – Arhitectura şi Copiii, alături de arh. Oana Pavăl, arh. Monica Mureșanu, arh. urb. Vera Marin și arh. Veronica Sava, au participat în perioada 2-6 iulie 2023 la Congresul mondial al arhitecților UIA 2023 (UIA 2023 World Congress Copenhagen) care a avut loc la Copenhaga, în Danemarca.
Am dezvoltat 3 proiecte noi care se încadrează în tema Patrimoniu: „Voice Your Place”, „Patrimoniul și apa”, „Casa Ienăchiță” și proiectul dedicat tinerilor, „Palimpsest Cities: Gamification and Storytelling for Architectural History and Cultural Heritage Awareness”.
În anul școlar 2023-2024 am avut 93 de clase care s-au înscris în programele asociației „De-a arhitectura mini”, „De-a arhitectura în orașul meu” și „My School Can Be Cool”, iar peste vară am desfășurat programele de formare destinate arhitecților și cadrelor didactice care îi însoțesc pe copii în explorarea mediului construit (arh. Ioana Rizea).
De asemenea, în acest an, De-a Arhitectura și-a îndreptat atenția către tema Sustenabilității fiind invitată la activități conexe, precum proiectul „Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway.” – un proiect de alfabetizare energetică, dar și „SĂPTĂMÂNA nZEB Roadshow”, un eveniment pe tema construcțiilor și eficienței energetice.
Clubul De-a arhitectura a dezvoltat o serie de ateliere pentru Programul Național „Săptămâna Școala Altfel” și Programul Național „Săptămâna Verde”, continuând în același timp să desfășoare o serie de ateliere în parteneriat cu diferite instituții și organizații.
Programul „My School Can Be Cool” s-a desfășurat în 6 școli în anul școlar 2022-2023, iar 2 dintre ele au implementat proiectele gândite: „Take a break and read a book” („Ia o pauză și citește o carte”) – Școala Gimnazială Nr. 311 din București, sector 6, și „My Smiling School” („Școala mea zâmbitoare”) – Școala Gimnazială Bucșoaia – Structura Școlară Gimnazială Frasin, Suceava, iar ghidul de design participativ va fi lansat în 2024 (a transmis coordonatorul programului, arh. Viorica Popescu).
Echipa programulului #DeaArhitecturaAcasa, început în vremea pandemiei, a tradus în engleză și a relansat 6 provocări, a lansat un nou challenge inspirat din cursul „De-a arhitectura în orașul meu” – „Challenge 17 #DeaArhitecturaAcasa: De-a soarele”, a avut o colaborare în proiectul „Patrimoniul și apa” și a transformat în ateliere de club 3 dintre provocările existente. În 2024 provocările online vor pleca în vacanță alături de copii sub forma unui concurs desfășurat pe parcursul verii (a transmis coordonatorul programului, arh. int. Mădălina Bold).
Despre proiectul Erasmus Plus „Palimpsest Cities: Gamification and Storytelling for Architectural History and Cultural Heritage Awareness” desfășurat în perioada decembrie 2022 – aprilie 2025, în care De-a Arhitectura este organizație parteneră, ne-a povestit arh. Oana Pavăl. Proiectul are drept scop educarea utilizatorilor cu privire la importanța istoriei arhitecturii și patrimoniului cultural, în special în orașele dezvoltate în mai multe etape (multilayered cities/orașe palimpsest). În weekendul 21-23 iunie De-a Arhitectura a găzduit cea de-a doua întâlnire de lucru la București și a desfășurat atelierul „City on Trial” („Orașul inculpat”), joc de rol în care partenerii au format două echipe și au construit pledoarii pentru și împotriva cazului Cartierului Evreiesc. Și tot în cadrul proiectului, în weekendul 16-17 decembrie, a avut loc atelierul „Patrimoniu Oriunde” dedicat liceenilor interesați de poveștile și straturile de istorie care se ascund în orașul lor.
Pe lângă proiectul „Palimpsest Cities”, programul Urban Up dedicat categoriei tinere de utilizatori ai orașului (15-25 ani), s-a mai îmbogățit cu câteva inițiative noi. Astfel, echipa Urban Up a fost prezentă în cadrul școlii de vară „HUB IN – orașul ca sală de clasă” organizată de Asociația ABMEE alături de BAAB, cu participarea BAZA, unde 20 de elevi și studenți au dezvoltat o serie de idei, prototipuri și amenajări propuse pentru 4 piațete din Centrul Istoric.
Grupul de lucru din generația de fellows 2022 participanți în proiectul „Urban Up Fellowship – Let’s help Urban Up Grow Up”, desfășurat în 2022, a continuat cu o serie de activități dedicate tinerilor: în weekendul 15-17 septembrie, fellows-ii au invitat tinerii la standul lor din Grădina Casei Mincu în cadrul „Street Delivery 2023 – Shared Spaces” pentru a pune filtrul peste București prin activități de mapare și hands-on; iar pe 25 noiembrie echipa de fellows Urban Up a participat la a treia ediție #NOVEMBarh, primul hackathon al arhitecților, unde a dezvoltat o continuare a proiectului „Urban Up Fellowship”.
Echipa zona EST, coordonată de arh. Carmina Gheorghiță, ne-a povestit cum s-a desfășurat la Iași proiectul „Arhitecturi de poveste” desfășurat în parteneriat cu Filiala Teritorială Iași a Ordinului Arhitecților din România, precum și cu Muzeul Literaturii Române, din care au rezultat 4 scenariii educaționale alese în urma unui concurs de scenarii educaționale și 11 ateliere. Iar arh. Eliza Jurca ne-a vorbit despre activitatea din nordul țării unde s-au organizat ateliere în 4 orașe din zona Transilvania Nord în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA 2023, dar și în cadrul festivalului de film UrbanEye.
Despre De-a Arhitectura Brașov am aflat vești de la arh. Ioana Aldea, care ne-a povestit despre atelierele din cadrul Festivalului Consolid8, cât și despre expoziții și atelierele de formare, iar echipa De-a Arhitectura Sibiu ne-a transmis despre atelierele desfășurate în cadrul ASTRA Film Festival – secțiunea AF JUNIOR, precum și despre atelierele din Săptămâna Școala Altfel.
Coordonatorul local De-a Arhitectura Vest, dr. arh. Brîndușa Havași, ne-a povestit despre seria de activități din zona Timiș. Programul educațional „My School Can Be Cool” de la la Colegiul Național „Traian Lalescu” s-a bucurat de continuarea parteneriatului cu Primăria Municipiului Reșița. Au avut loc o serie de ateliere în cadrul a diferite evenimente și proiecte: „SĂPTĂMÂNA nZEB Roadshow”, „One man’s trash is another man’s treasure” organizat de Pur.clothing la Institutul Francez din Timișoara, 2 ateliere în proiectul „Oglinda de lemn II” organizate în parteneriat cu Asociația Biserici Înlemnite, seria de ateliere „Patrimoniul și apa”, proiect desfășurat în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara (FAUT), Muzeul Apei prin Fundația Aquatim și Muzeul Național al Banatului, atelierele: „LIDO – Vă rugăm calcați iarba”, „Te afli aici | Locuri și fapte: expo Performing 89”.
A fost lansată cea de-a doua ediție a Call-ului de idei Interdisciplinaritate Re-construită, având ca obiectiv minim 7 subiecte alese, care să se alăture celor 8 conținuturi realizate anterior (arh. Cristina Dumitrescu).
Tot în 2023 am lansat „Casa Ienăchiță”, un proiect educațional inițiat și dezvoltat de arh. Eliza Yokina, coordonat de arh. Viorica Popescu, care are scopul de a aduce în atenția publicului larg un set de principii și informații utile în legătură cu renovarea caselor existente, valoroase arhitectural, dar care nu sunt clădiri de patrimoniu sau clădiri monument (arh. Eliza Yokina).
Am fost parteneri alături de Filiala Teritorială Argeș a Ordinului Arhitecților din România în proiectul „Voice Your Place”, desfășurat în perioada mai-octombrie 2023, despre care ne-a vorbit colega noastră, arh. Iarina Tavă. Proiectul a invitat tinerii să descopere lucruri noi despre arhitectura din Curtea de Argeș în cadrul atelierelor ținute de traineri din domenii creative pe temele: arhitectură, scriere creativă, soundscape și interpretare. Rezultatul final a fost un audioghid accesibil tuturor despre arhitectura din Curtea de Argeș produs împreună cu elevii.
Pe lângă prezentările proiectelor, arh. Corina Croitoru, manager Fundraising, și arh. Monica Popescu, senior responsabil Comunicare, împreună cu echipa: antropolog Gabriela Anghel, arh. Simona Șerban, arh. Veronica Sava și arh. Lucian Călugărescu, au prezentat activitatea celor două departamente.
În continuare, membrii De-a arhitectura au votat propunerile interne din statut și au ascultat prezentările celor 5 noi membri asociați: arh. Simona Șerban, arh. Diana Stancu-Jinaru, arh. Daniela Teodorescu, prof. Corina Drocaș, prof. Florentina Ruiu.
De 11 ani lucrăm pentru a sprijini copiii și tinerii să devină cetățeni responsabili, interesați de bunăstarea orașelor lor. Le mulțumim membrilor asociației noastre pentru implicarea și dedicarea lor zilnică, prin care contribuie la această schimbare.