După un an atipic, plin de provocări și transformări, pe 11 decembrie 2020 membrii Asociației De-a Arhitectura au avut bucuria de a se reuni preț de câteva ore, fiecare din colțișorul lui, în cadrul Adunării Generale care a avut loc în online, prin intermediul platformei Zoom, iar pentru că nu am putut fi într-un spațiu fizic, am utilizat un spațiu virtual, care să găzduiască activitățile întâlnirii, numit casa De-a arhitectura, în platforma Miro.
Formată din 6 membri fondatori, 3 membri ai Filialei Sibiu şi 46 de membri asociaţi, profesioniști ai mediului construit şi profesori, întâlnirea anuală îşi doreşte să fie un spaţiu deschis, în care participanţii să facă retrospectiva anului care a trecut, să împărtășească idei și să contribuie la creșterea programelor educaționale de mediu construit.
2020 a fost în multe feluri, dar în primul rând a fost un an în care am învățat foarte multe lucruri noi, ne-am adaptat continuu, am devenit mai flexibili, ne-am exersat mușchiul rezilienței și ne-am aplecat urechea cât de tare am putut către beneficiarii noștri și nevoile lor.
Întâlnirea a fost deschisă de arh. Mina Sava, membru fondator și președinte al Asociației De-a Arhitectura, care a făcut o radiografie a tuturor activităților pe care am reușit să le organizăm sau să le readaptăm în 2020, dar și a viziunii pentru viitor.
Printre cele mai importante s-au numărat: am organizat Cuburile de aur, ediția 2019, am participat la Radio România Cultural timp de 6 luni, pe tema „Orașul pentru oameni”, am dezvoltat un nou curs pentru arhitecții care vor să lucreze cu copiii la ateliere, „De-a pedagogia”, am început provocările din cadrul #DeaArhitecturaAcasa care continuă și ne dorim să continue și în anii următori, am testat „De-a arhitectura în camera mea” în varianta online și cei mici au fost tare încântați, am transformat training-urile pe care le avem în formate online și am făcut predare online, am finalizat 2 proiecte în cadrul programului „De-a arhitectura în școala mea”: „My School can be cool” la Timișoara și „Spațiul Vesel” la Gornești, jud. Mureș, am desfășurat atelierul „Cele 9 vieți ale unei clădiri” în cadrul expoziției „Enough IS Enough” la BETA 2020 și am organizat târgul cu vânzare online „Aripi în viitor” participând pentru prima oară la #GivingTuesday. Pe larg despre proiectele desfășurate am povestit aici și aici.
„Avem deja 8 ani de activitate, timp în care am dezvoltat produse specifice de educație de arhitectură și mediu construit și am creat utilizatori. Pasul următor ar fi ca produsele să devină accesibile tuturor, în formate digitale mai atractive, să ajungă și la alte grupe de vârstă, chiar spre adulți. Iar aceste produse «open source» să susțină comunitatea de utilizatori care va crește. În 2021 ne dorim să creăm un program de formare continuă prin care voluntarii să își exerseze abilitatea de a comunica cu publicul larg.” – a precizat ca plan de viitor arh. Mina Sava.
După introducere a luat cuvântul arh. Miruna Grigorescu, membru fondator și manager PR și Comunicare, care a făcut o retrospectivă în cifre a activității departamentului de comunicare al De-a Arhitectura, dar a prezentat și obiectivele pentru 2021-2026.
Și cum fundraising-ul e o componentă extrem de importantă în orice organizație, fără de care nu ne putem dezvolta pe termen lung, arh. Corina Croitoru, membru fondator De-a Arhitectura, coordonator Fundraising și manager programe Club, a prezentat câteva dintre ideile pentru 2021. Printre altele ne-am adus aminte că fundraising-ul e mai puțin despre bani și mai mult despre oameni. Oameni care cred în visurile tale și contribuie cu ce pot și cât pot pentru a le susține și care se bucură odată cu tine de realizarea lor.
Sesiunea a continuat cu prezentarea noilor membri, 9 la număr, și a menționării acelor lucruri care îi leagă și i-a legat de activitatea desfășurată în cadrul asociației.
„Am descoperit De-a Arhitectura demult, cred că la Bienala Națională de Arhitectură. Și acum văd acea expoziție pe care am vizitat-o cu fetița mea nou născută pe atunci și am spus că trebuie să aflu ce e acolo și așa am ajuns la voi. V-am căutat pur și simplu, mi-a plăcut foarte mult, nu îmi venea să cred că lucrurile acelea, machetele, sunt făcute de copii și asta mi s-a părut fascinant.” – arh. Roxana Penișoara-Pîrvu
„În 2017 cred că am început. Mie îmi plac valorile pe care le susține De-a Arhitectura și am rezonat foarte mult cu ele, am apreciat foarte mult activitățile și, mai mult decât atât, implicarea altfel a elevilor în educație și în conștientizarea față de arhitectură. De când am început colaborarea încă nu am reușit să mă desprind de la Școala de la Bucșoaia și Frasin, încă colaborăm și, când mai are doamna director câte o idee tot timpul mă sună. Doamna director primește mult feedback pe partea asta din partea altor școli care au aflat și, când au văzut-o prezentând, spuneau că le-a plăcut tare mult și că au încercat să facă și ei, la școala lor. Important e în primul rând proiectul pentru elevii de acolo.” – arh. Iulia Cosovanu
Despre proiectul de la Școala Bucșoaia, care a avut mare răsunet în plan local pentru că a inspirat și alte proiecte care au venit anul acesta și s-au înscris în programul „De-a arhitectura în școala mea”, am scris aici.
„Am început colaborarea cu De-a Arhitectura în 2015, eram student în anul III, habar nu aveam în ce mă bag, dar am învățat o grămadă de lucruri de la copii și lucrul ăsta m-a făcut să continui de fiecare dată. Sunt arhitect, fotograf și în prezent fac parte din echipa de organizare BETA și sunt focusat pe ce înseamnă alternativa aceasta în proiectele de arhitectură către proiecte culturale. Și mă bucur foarte mult că am oportunitatea asta de a face parte din asociație și de a merge mai departe, cumva mi se pare firesc și normal și încerc să asimilez tot ce se discută aici și sunt foarte entuziasmat să văd modul în care se organizează lucrurile. Eu tot timpul fiind de partea cealaltă în care făceam ateliere, cursuri. Mi se pare fain că știam o groază de nume de peste tot și acum le asociez cu fețe și e interesant.” – arh. Alexandru Todirică
„Din 2015 în De-a Arhitectura, în primul an am fost voluntar la câteva ateliere și din 2016 am început să predau. Lucrurile s-au așezat de fiecare dată bine. Anul ăsta am ajuns să predau la o clasă din Boldești și mi se pare foarte interesant să predau la distanță și să fac cunoștință cu locuri noi pe care mai degrabă mi le povestesc mie elevii, decât le povestesc eu lor. Tot ce am făcut am făcut cu drag.” – arh. Diana Stancu
Pe larg despre oamenii entuziasmați și dedicați, care au pus an de an cărămidă cu cărămidă la educația de mediu construit, vă invităm să aflați din seria lunară „Iată cine suntem! Arhitecții De-a Arhitectura povestesc”.
După prezentări am votat membrii cei noi, consiliu director, președintele și vicepreședintele, precum și câteva propuneri de reorganizare internă. Ultima parte a întâlnirii a fost dedicată lucrului pe cele 5 teme de interes pentru acest moment: predare online, formare online, comunicare, strategie și interdisciplinaritate. Ne-am retras fiecare în grupul nostru și timp de 40 de minute am dezbătut pentru a dezvolta concepte, acțiuni și proiecte. Când timpul s-a scurs ne-am reîntâlnit în plen unde fiecare echipă a prezentat concluziile grupului de lucru.
O mare constrângere în 2020 a fost pandemia care a dus la întoarcerea societății către spațile interioare și a copiilor către lucrul individual. De aceea, pentru 2021 ne dorim să avem un conținut cât mai accesibil, ușor de parcurs, dar interactiv. Să continuăm să punem accent pe interconectarea materiilor și aplicabilitatea lor în viața reală în cadrul cursurilor pe care le desfășurăm. Pentru că mediul construit poate servi drept material didactic la multe materii și rolul nostru e să punem în practică acest aspect. Și, de asemenea, ne dorim să continuăm realizarea de programe de formarea online care să răspundă nevoilor profesorilor și arhitecților și să îi susțină în activitatea pe care o desfășoară.
Ne dorim să invităm membrii să devină cât mai activi în grupurile de lucru pe care le-am creat și împreună cu ei să continuăm să dezvoltăm proiectele propuse, să promovăm cât mai intens conținuturile pe care membrii asociației le creează constant de 8 ani încoace și care aduc plus valoare în viața beneficiarilor, să încercăm pe cât posibil să avem cât mai multe întâlniri offline între profesori și profesioniștii mediului construit și în felul acesta să coagulăm o comunitate activă de voluntari care să facă schimb de idei și experiențe.
Asociația De-a Arhitectura desfășoară un program cultural unic în peisajul educației nonformale din România, în cadrul căruia elevii beneficiază la clasă atât de experiența unui profesor, cât și a unui profesionist în mediu construit. Din 2012 până în 2019, programele şi activităţile De-a Arhitectura au ajuns la peste 24.780 elevi din şcolile de stat, de la ciclul primar la liceu, la 900 de profesori şi a implicat peste 750 de arhitecţi voluntari. Aici rezultatele asociaţiei din anul 2019.
În cadrul programelor copiii descoperă multiplele fațete pe care le are meseria de arhitect, inclusiv dimensiunea socială, cea în care arhitecții proiectează și corturi, așezări pentru categoriile defavorizate, nu doar case și hoteluri, și își dezvoltă spiritul civic. Pe lângă activitățile practice, de bricolaj, elevii au descoperit că îți poți influența direct spațiul interior, al camerei, sau spațiul școlii și că în calitate de cetățean ai un cuvânt de spus în elaborarea politicilor publice, putând influența direct realitatea.
Mulțumim membrilor asociației care au fost alături de noi și în acest an și fără de care nu am fi putut ajunge atât de departe. Mulțumim pentru dedicarea, entuziasmul și consecvența lor!
Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: arh. Monica Popescu