octombrie 28, 2016

CUBURILE DE AUR

Premiul „Cuburile de aur” este cea mai prestigioasă distincţie internaţională care promovează la nivel mondial iniţiativele din domeniul educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru copii şi tineri. Din 2011, Grupul de lucru al Uniunii Internaţionale a ArhitecţilorArhitectura şi Copiii (UIA WP Architecture and ChildrenUIA Built Environment Education Network) organizează acest Premiu. De atunci, în cele 3 ediţii ale sale, au fost depuse în total 563 de proiecte în fazele naţionale şi au participat 33 ţări.

La acest premiu, care se acordă la fiecare trei ani (ediţia I – 2011, ediţia II – 2014, ediţia III – 2017, ediţia IV – 2020), participanţii sunt invitaţi să prezinte activităţile sau produsele curente sau pe care le-au dezvoltat în trecut care îi ajută pe copiii şi tinerii – începând cu vârsta preşcolară şi până la 18 ani – să înţeleagă arhitectura şi procesele prin care ia naştere mediul construit.

Premiul se acordă pentru patru categorii:

 • ŞCOLI (numai pentru şcolile ne-vocaţionale de arhitectură, de la grădiniţe la licee)
 • INSTITUŢII (organizaţii, instituţii, şcoli de arhitectură, muzee, etc.)
 • MATERIAL SCRIS (cărţi, reviste, unelte educaţionale non-audio-vizuale, jocuri, etc.)
 • MATERIAL AUDIO-VIZUAL (filme, website-uri, materiale educaţionale audio-vizuale, emisiuni de radio, etc.)

Premiul are două faze: naţională şi internaţională. Pentru calificarea în faza internaţională participanţii trebuie să trimită prima dată proiectele la selecţia naţională. Câştigătorul fiecărei categorii la nivel naţional se califică la faza internaţională a premiilor.

CUBURILE DE AUR – EDIŢIA 2020

Suntem foarte bucuroşi să anunţăm că s-a lansat cea de-a patra ediţie a Premiilor „Cuburile de aur” – 2020.

Asociaţia De-a Arhitectura nu va participa, ca organizaţie, la această ediţie a concursului (pentru a evita conflictul de interese având în vedere că suntem în echipa de organizare şi în juriul internaţional), dar şcolile care participă în programul De-a arhitectura se pot înscrie la categoria ŞCOLI, dacă doresc să îşi facă cunoscut proiectul lor unui public mai larg.

Faza naţională a Premiilor „Cuburile de aur” în România se va desfăşura între septembrie 2019 şi ianuarie 2020. Ţineţi aproape pentru informaţii despre aceasta.

Calendar:

 • februarie 2019: lansare internaţională concurs
 • februarie 2019 – ianuarie 2020: competiţia naţională
 • 1 iunie 2019: anunţarea UIA Architecture & Children WP de participare naţională
 • 1 octombrie 2019: termen limită de trimitere a întrebărilor despre concursul internaţional
 • 1 noiembrie 2019: termen limită de trimitere a răspunsurilor la întrebări de către organizatorii ediţiei internaţionale
 • 15 martie 2020: termen limită de trimitere a nominalizărilor naţionale către UIA
 • aprilie 2020: jurizarea concursului internaţional şi anunţarea câştigătorilor
 • iulie 2020: Congresul UIA Rio de Janeiro şi ceremonia de decernare a premiilor

Toate detaliile le găsiţi şi pe pagina UIA Architecture & Children, aici

CUBURILE DE AUR – EDIŢIA 2017

În urma selecţiei naţionale din februarie 2017 a fost ales să reprezinte România la categoria Instituţii proiectul: Local Heritage, (re)source of inspiration – Fundaţia Universitatea de Vest Timişoara. Procesul verbal al jurizării cu aprecierile juriului pentru toate proiectele participante este afişat pe site-ul OAR.

Între şi 8 aprilie 2017 s-a desfăşurat jurizarea internaţională la Paris. Colega noastră, arh. Mina Sava, preşedinte De-a Arhitectura, a participat în comisia tehnică a concursului. Toate proiectele au fost expuse la Congresul Mondial al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor – Seoul 2017 unde s-au decernat şi premiile, premianţii având onoarea de a primi trofeul de la renumitul arhitect Toyo Ito.

Câştigătorii din 2017 a celei de-a treia ediţii a Premiilor „Cuburile de Aur pot fi găsiţi aici.

Galeria de proiecte „Cuburile de Aur 2017

GOLDEN CUBES

Under construction. We are translating for you. Thanks for your patience!