august 19, 2020

CONCURS DE-A ARHITECTURA DE ZIUA FOTOGRAFIEI

Căutăm cea mai expresivă şi reprezentativă fotografie pentru De-a Arhitectura și educația de arhitectură și mediu construit care să arate bucuria şi curiozitatea copiilor în interacţiune cu spaţiul construit, în oraş sau în casă – de ce nu, inspiraţi de cursurile, atelierele, provocările #DeaArhitecturaAcasa. Vrem să auzim poveștile voastre de arhitectură, spuse prin intermediul fotografiei.

În era tehnologiei foarte mulți oameni devin fotografi amatori prin simpla posesie a unui telefon mobil. Și mai mulți oameni sunt consumatori de fotografie de toate tipurile prin intermediul internetului și al platformelor de socializare care contractă distanțele și apropie și cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

Totuși, consumând imagini cu viteza… internetului suntem stimulați vizual în mod constant, atenția ne scade și ne desensibilizăm în căutarea unui nou stimul mai puternic, astfel devine din ce în ce mai greu să fim impresionați de o imagine.

Concurs de Ziua fotografiei 2020, ediția a III-a
19 august – 30 septembrie 2020

De Ziua Internaţională a Fotografiei, 19 august, De-a Arhitectura vă invită să ne trimiteți un moment capturat în timp care spune o poveste – o imagine ce poate să inspire comunităţi întregi și care să ne facă să ne oprim din cursa nebună din fiecare zi. Fie că sunteți adolescenți, părinți sau bunici, arhitecți sau studenți arhitecți, profesori sau doar cetățeni investiți în viața urbei, dacă ați fotografiat un subiect/obiect care rimează cu oricare dintre activitățile De-a arhitectura din 2012 și până în prezent, vă invităm să luați parte la cea de-a treia ediție a concursului De-a arhitectura de Ziua fotografiei 2020 și să ne spuneți povestea voastră.

Fotografiile se trimit pe email la adresa: gmiruna@gmail.com, în format .jpg, .jpeg, la dimensiune web, cu o calitate de 72dpi şi o dimensiune de max 1MB, max. 3 fotografii per participant.

Informații concurs:

Perioadă de concurs: 19 august – 30 septembrie 2020 (30 septembrie 2020, ora 23:59, data limită de trimitere a fotografiilor)
Jurizare: 1-8 octombrie 2020
Anunţare câştigător: 15 octombrie 2020
Premiu: 1 voucher în valoare de 500 lei pentru cumpărarea de produse foto. Premiul este oferit de Asociaţia De-a Arhitectura din bugetul de 2% al anului fiscal 2019.

Juriu:

Regulament concurs:

 • Înscrierea în concurs presupune acceptarea prezentului regulament. Organizatorul nu este responsabil pentru consecinţele directe sau indirecte care pot apărea în urma publicării unei fotografii a unui participant. Organizatorul îşi rezervă dreptul de a scoate din concurs fotografiile care încalcă prezentul regulament.
 • Concursul este adresat tuturor celor care au realizat fotografii care rimează cu activităţile sau evenimentele De-a arhitectura de la fondarea asociaţiei şi până în prezent, indiferent dacă sunt arhitecţi, profesori, părinți sau rude ale copiilor participanţi la activităţi, fotografi profesionişti etc.
 • Fotografiile înscrise în concurs trebuie să aibă un subiect în conexiune cu activitățile De-a arhitectura, fie ele realizate la clasă, la un atelier de Club, în cadrul activităților din Săptămâna „Școala Altfel”, în cadrul provocărilor #DeaArhitecturaAcasa, în cadrul evenimentelor publice ale Asociaţiei De-a Arhitectura etc. Este important să fie transmis împreună cu fotografiile acordul de utilizare a fotografiilor semnat de părinţii minorilor care pot apărea în fotografii (dacă sunt prezente chipuri de copii): aici link. Responsabilitatea alegerii/selectării fotografiilor care să respecte cerinţele menţionate le revine în totalitate participanţilor la concurs.
 • Fotografiile se trimit pe email la adresa: gmiruna@gmail.com, în format .jpg, .jpeg, la dimensiune web, cu o calitate de 72dpi şi o dimensiune de max 1MB, max. 3 fotografii per participant.
 • La cerere concurenţii trebuie să poată furniza fotografiile la calitate de print.
 • Fotografiile pot fi alb-negru sau color, prelucrate sau nu digital.
 • Fotografiile NU trebuie să conţină elemente de identificare ale autorului: watermark-uri, rame etc.
 • Prin înscriere autorul îşi dă acordul ca fotografia să poată fi publicată de Asociaţia De-a Arhitectura pe toate canalele sale de comunicare.

Nota finală a fotografiei se va calcula de către juriu astfel:

 • Reprezentanţii juriului vor puncta individual, cu note între 1 şi 10, fiecare creaţie (în funcţie de criteriile enumerate mai jos). Nota juriului va fi media aritmetică a tuturor notelor individuale acordate de membrii juriului.
 • Criteriile ce vor fi avute în vedere în cadrul jurizării sunt următoarele:
  • Relevanţa pentru valorile şi misiunea De-a Arhitectura
  • Creativitate
  • Compoziţie
  • Calitate tehnică
  • Estetică
 • Deciziile juriului nu pot fi contestate.

Nu vor fi acceptate fotografiile care:

 • au caracter violent, obscen, ofensator sau calomniator
 • promovează rasismul, orice fel de discriminare, homofobia, consumul de droguri şi alcool
 • pot aduce prejudicii de orice fel cuiva
 • nu aparţin concurentului
 • conţin publicitate.

Utilizarea fotografiilor şi copyright:

Participanţii cedează organizatorilor dreptul de a le reproduce fotografiile în materiale editate în scopul promovării Asociaţiei De-a Arhitectura; organizatorii garantează menţionarea numelui fotografilor alături de lucrările reproduse. Fotografiile nu vor fi folosite pentru obţinerea de foloase materiale pentru organizatori sau terţi, iar toate drepturile de autor rămân în posesia autorilor.

Concurs de Ziua fotografiei 2019, ediția a II-a

Foto: arh. Iulia Cosovanu

De-a Arhitectura a lansat pe 19 august 2019 cea de-a doua ediție a concursului de Ziua Internaţională a Fotografiei pentru cea mai frumoasă, expresivă şi reprezentativă fotografie care să ilustreze creativitatea în activităţile asociaţiei, în procesul educaţional sau în rezultatele cursurilor implementate la clasă.

Perioadă de concurs: 19 august – 30 septembrie 2019 (30 septembrie 2019, ora 23:00, data limită de trimitere a fotografiilor)
Jurizare: 1-4 octombrie 2019
Anunţare câştigător: 7 octombrie 2019
Premiu: 1 voucher în valoare de 500 lei pentru cumpărarea de produse foto. Premiul a fost oferit de Asociaţia De-a Arhitectura din bugetul de 2% al anului fiscal 2018.

Iulia Cosovanu este câștigătoarea celei de-a doua ediții a concursului de fotografie De-a arhitectura cu o fotografie din anul 2019 din programul „De-a arhitectura în şcoala mea” de la Şcoala Gimnazială Bucşoaia, Frasin, jud. Suceava. Juriul a deliberat, luând în calcul 49 de fotografii primite de la 17 participanţi din toate colţurile ţării, toţi cunoştinţe mai noi sau mai vechi ale proiectului nostru. Mulţumiri juriul format din Miruna Grigorescu (arhitect, membru fondator Asociaţia De-a Arhitectura, preşedinte juriu), Claudia Pamfil (arhitect specializat în urbanism, membru fondator Asociaţia De-a Arhitectura), Veronica Sava (graphic designer, A STIL, colaborator Asociaţia De-a Arhitectura), Richard Schmittner (fotograf Germania/Mexic, Light Factory Photography) şi Marius Velicu (arhitect, fotograf, Dublu V Studio). Şi mulţumim tuturor participanţilor care au trimis fotografii!

Concurs de Ziua fotografiei 2017, ediția I

Foto: arh. Ana Ionescu

De-a Arhitectura a lansat pe 19 august 2017 prima ediție a concursului de Ziua Internaţională a Fotografiei pentru cea mai frumoasă, expresivă şi reprezentativă fotografie pentru De-a Arhitectura, care să prezinte activităţile asociaţiei şi care să arate bucuria şi curiozitatea copiilor ce participă la cursurile noastre.

Perioadă de concurs: 19 august – 3 septembrie 2017
Jurizare: 4-10 septembrie 2017
Anunţare câştigător: 11 septembrie 2017
Premiu: 1 voucher în valoare de 500 lei pentru cumpărarea de produse foto de la F64. Premiul a fost oferit de Asociaţia De-a Arhitectura din bugetul de 2% al anului fiscal 2016.

Ana Ionescu este câștigătoarea primei ediții a concursului de fotografie De-a arhitectura cu o fotografie din anul 2015 de la conferinţele „De-a arhitectura Povestită” din Timişoara. Juriul a deliberat, luând în calcul 22 de fotografii primite de la 8 fotografi din toate colţurile ţării, toţi cunoştinţe mai noi sau mai vechi ale proiectului nostru. Mulţumiri juraţilor – Veronica Sava (arhitect şi graphic designer, A STIL, colaborator Asociaţia De-a Arhitectura), Andrei Mărgulescu (arhitect, fotograf, asistent Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” – UAUIM, Bucureşti), Richard Schmittner (fotograf Germania/Mexic), Miruna Grigorescu (arhitect, membru fondator Asociaţia De-a Arhitectura) şi Monicăi Popescu pentru organizare.