martie 2, 2016

DE-A ARHITECTURA ÎN ORAȘUL MEU

poza-daa-oras

De-a arhitectura în oraşul meu este un program educațional care pune la lucru creativitatea elevilor, îi face mai atenți la ce se întâmplă în orașul lor și îi ajută să descopere lumea fascinantă a arhitecturii. Orașul/localitatea în care ei trăiesc este materialul didactic de referință. Programul are un ghid pentru arhitecţi şi cadre didactice care include şi programa școlară cursului, un caiet al elevului și materiale didactice vizuale. Curricula a fost concepută pe o metodă de învățare experiențială, având o structură de tip: OBSERV + ANALIZEZ, CONSTRUIESC + PREZINT.

Prima parte a demersului educațional urmărește achiziționarea de informații prin experiența directă a elevilor: expediții în oraș, experiment, joc și prezentări vizuale, iar cea de-a doua este aplicația practică a celor învățate anterior, elevii lucrând împreună la un proiect comun. Fiecare an școlar se va finaliza la disciplina opțională De-a arhitectura cu o expoziţie a proiectelor elevilor.

În cadrul programului copiii vor dezvolta aptitudinile de observație, percepție și analiza critică a mediului construit al localității lor. Le va fi stimulată creativitatea și dezvoltate simțul spațial și cultura vizuală. De asemenea, își vor îmbunătăți abilitățile de colaborare, comunicare și lucru în echipă. Programul este și un bun instrument de stimulare a simțului civic.

În procesul de predare cadrele didactice sunt asistate de un arhitect voluntar care va coordona proiectul clasei. Învățătorul și îndrumătorul arhitect vor participa împreună la Cursul de formare a îndrumătorilor de la fiecare început de an şcolar.

Programa curriculei  opţionale „De-a arhitectura – educaţie pentru arhitectură şi mediu construit, clasele a III-a şi a IV-a” este aprobată prin Ordin al Ministrului Educaţiei Naţionale din 2014. Descărcaţi aici.

Puteţi găsiţi programa cursului pe site-ul Institutului de Ştiinţele Educaţiei al Ministerului Educaţiei Naţionale.

 

VÂRSTA: 9-12 ani

DURATA ŞI OPŢIUNI DE DESFĂŞURARE:

  • un an şcolar – clasa a IV-a – opţional
  • doi ani şcolari – clasa a III-a + clasa a IV-a – opţional
  • un an şcolar – clasa a V-a – curs de educaţie tehnologică alternativ

METODA DIDACTICĂ: învăţare prin proiect
TIP CURRICULA: interdisciplinară (arte + ştiinţe)
PREDAT DE:  învățător/profesor educație tehnologică/arte + arhitect voluntar (persoană resursă)
LOCUL: sala de clasă, în expediţie în jurul şcolii sau în oraş
ÎNSCRIERI pentru asistenţa oferită de Asociaţia De-a Arhitectura pe parcursul unui an şcolar: arhitecţi voluntari (în perioada martie – august) şi clasele înscrise de cadre didactice (în perioada decembrie – martie)
DETALII: office@de-a-arhitectura.ro
PARTENERI: Ordinul Arhitecţilor din România, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei Universitatea Bucureşti, Uniunea Arhitecţilor din România

 

Programul este gratuit pentru școlile de stat.

Dezvoltarea și implementarea acestui program educațional este finanţată parțial de Ordinul Arhitecților din România din fondul Taxa „Timbrul Arhitecturii”.

 

CUNOAȘTEȚI CURSUL:

Prezentare curs în română, engleză, germană

Ghidul Îndrumătorului – De-a arhitectura în orașul meu, ed. 2016

Caiet Elevului – De-a arhitectura în orașul meu, ed. 2016 – limba română

Játékos Építészet – Tanulói Munkafüze – Caietul Elevului în limba maghiară

Pentru a vă face o idee despre cum decurg cursurile De-a arhitectura în oraşul meu aici găsiţi o serie de filme cu lecţii demonstrative.

SPONSORI AN ŞCOLAR 2016-2017:

Save

Save

Save

Save

Save