ianuarie 6, 2017

ŞCOLARI ÎN SIGURANŢĂ

Asociaţia De-a Arhitectura pregăteşte o nouă serie de pachete educative – „Şcolari în siguranţă”, care vor fi accesibile în şcoli cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor (OAR) Bucureşti şi cu ajutorul resurselor mobilizate la Swimathonul Bucureşti 2016, și cu sprijinul Siniat, Danfoss, Asociaţia KNX, Scat Sistem, Simbio.

Ne propunem să dezvoltăm material didactic care să ajungă în clase, uşor de folosit, prietenos şi deschis (nu doar cu răspunsuri, ci şi cu întrebări şi teme de cercetare).

Am elaborat kit-urile din prima etapă, pentru că dorim ca şcolarii să fie educaţi ţinând seama de trei direcţii mari:

1. Cum recunoaştem că noi şi clădirile pe care le ocupăm frecvent sunt pregătite pentru a ne ţine în siguranţă în cazul unui dezastru;

2. Cum ne comportăm în cazul producerii unui dezastru şi ce ajutor putem aştepta din partea instituţiei (şcolii), autorităţilor;

3. După dezastru – sănătate, ajutor psihlogic, solidaritate.

 

Proiectul este dedicat şcolarilor din clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a şi va conține:

  • kit-uri conținând un set de cartoline, fiecare dedicată unei noțiuni, cu explicații, pictograme și resurse (vezi un link, invită un pompier/un arhitect/un cadru medical etc.) + îndrumare pentru explorări/analize ale spațiului școlii din punct de vedere al siguranței. De data aceasta ne-am propus să ajungem în școli prin intermediul părinților (dintre cei cu pregătire și preocupări tehnice – ingineri, arhitecți, urbaniști, designeri de interior), care vor fi provocați să îmbrace haina voluntariatului pentru a contribui la formarea comunității în care evoluează proprii copii, aflați la începutul adolescenței.
  • în a doua etapă, un site dedicat care să găzduiască tot conținutul, accesat liber. Aici va fi accesibil inclusiv întreg materialul documentar pe care l-am selectat până acum pe câteva categorii importante: legislația românească în domeniu; cum se face acest tip de educație/pregătire în alte țări: cadru și activități; bune practici.
  • în măsura în care găsim resurse, ghid pentru simulări (există pe site-ul ISU, dar nu e distribuit) – poate fi trimis în școală tot ca o parte a kit-ului de mai sus.

Ideea proiectului a apărut în urma unei întâlniri din noiembrie 2015 a echipei De-a Arhitectura ca urmare a tragediei de la Colectiv. Aici puteţi citi concluzia primei întâlniri.

Profesorii claselor doritoare să intre în posesia materialului didactic sunt invitaţi să parcurgă condiţiile şi să se înscrie aici.

Am scris despre Şcolari în siguranţă şi aici.

Echipa proiectului: Materialul a fost scris şi documentat de arh. Oana Pavăl şi arh. Maria Cristina Găvozdea. Grafica aparţine arh. Veronica Sava. Coordonator conţinut: arh. Miruna Grigorescu. Coordonator proiect: arh. Corina Croitoru.

Lista cu școlile unde am donat câte 1 „Kit educativ Școlari în siguranță”

Save

Save

Save

Save