aprilie 26, 2016

DE-A ARHITECTURA ÎN ŞCOALA MEA

IF

Elevii, ghidaţi de îndrumătorul arhitect, au posibilitatea să descopere şi să îşi dezvolte un mod de gândire şi abordare a problemelor specific arhitecţilor şi designer-ilor („design thinking”) prin realizarea de propuneri prin care să îmbunătăţească sau să reimagineze şcoala lor, fiind implicaţi astfel într-un proces de învăţare activă, în care îşi folosesc simţul practic şi creativitatea.

Este o abordare a învăţării prin proiect aplicată pe un exemplu concret pe care îl cunosc şi utilizează, şcoala. Elevii investighează şcoala, identifică aspecte legate de clădire pe care doresc să le îmbunătăţească/schimbe, îşi imaginează ce vor să facă, se documentează, analizează şi fac propuneri de proiect, proiect pe care îl vor prezenta posibililor utilizatori. Arhitectul îndrumător şi profesorul sunt numai ghizi în acest proces.

Pentru a stimula învăţarea şi a da un sens celor învăţate, elevii vor selecta din proiectul propus de ei partea fezabilă de realizat într-un buget dat, pe care îl au la dispoziţie din partea sponsorilor programului.

De asemenea, clasele participante în programul educaţional vor realiza o aplicație de finanțare simplă pentru obținerea de fonduri din partea sponsorului programului din acel an și o vor trimite asociației. Proiectul care va beneficia de finanțare va fi selecționat după următoarele criterii:

  • impact mare în viața socială a școlii;
  • foarte mulți utilizatori vor beneficia de proiect;
  • costul redus care se poate încadra cel mai bine în sponsorizarea primită;
  • efort de implementare redus;
  • capacitatea de a deveni un exemplu de urmat și pentru alte școli;
  • capacitatea de a implica elevii în realizarea lui.

În anul școlar 2016-2017 programul a beneficiat de o sponsorizare prin Fundația Comunitară București din partea programului Porsche România – Mobilizăm Excelența. Sponsorizarea a dat posibilitatea claselor participante să realizeze intervenția propusă de ei. Mai multe detalii: mobilizamexcelenta.ro.

 

VÂRSTA: 12-18 ani
DURATĂ ŞI OPŢIUNI DE DESFĂŞURARE:

  • un an şcolar – clasa a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a – opţional/extracurricular
  • un an școlar – grup de maxim 25 elevi din clase diferite – extracurricular/club elevi

METODA DIDACTICĂ: învăţare prin proiect
TIP CURRICULĂ: interdisciplinară (arte+ştiinţe)
PREDAT DE: profesor coordonator + arhitect voluntar (persoană resursă) + profesori invitaţi diverse materii (opţional)
LOCUL: sala de clasă, clădirea și curtea școlii
ÎNSCRIERI pentru asistenţa oferită de Asociaţia De-a Arhitectura pe parcursul unui an şcolar: arhitecţi voluntari (în perioada martie-august) şi clasele înscrise de cadre didactice (în perioada decembrie-martie)
DETALII: office@de-a-arhitectura.ro
PARTENERI: Ordinul Arhitecţilor din România

 

Program în pilotare în 2015-2017.
Programul este gratuit pentru școlile de stat.
Dezvoltarea și implementarea acestui program educațional este finanţată parțial de Ordinul Arhitecților din România din fondul Taxa „Timbrul Arhitecturii”.

 

CUNOAŞTEŢI PROIECTUL:

Descărcaţi prezentarea susţinută de arh. Mina Sava, fondator şi preşedinte al Asociaţiei De-a Arhitectura, în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului SCHOOL + HOSPITAL 2017 din Bucureşti, Building Education Bucharest International Forum, un concept BORO PR & COMMUNICATION realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, despre „De-a arhitectura în școala mea”, programul de design participativ în școli dezvoltat de Asociaţia De-a Arhitectura pentru elevi de gimnaziu și liceu.

Descarcă prezentare (pdf)

 

SPONSORI:

Fundaţia Comunitară Bucureşti, Porsche RomâniaBachmann (sponsor al clasei a VII­‐a din Şcoala Gimnazială Nr. 17 „Pia Brătianu”, Bucureşti, ce a luat parte la program în anul şcolar 2016-2017).

Save

Save

Save