Noul website al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor şi noua identitate grafică realizată de De-a Arhitectura

Avem multe noutăţi şi începem cu Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA) care din primăvară are un nou site dedicat programului UIA Arhitectura şi copiii.

În 2015  Grupul de lucru al UIA a decis regândirea identităţii sale vizuale şi a site-ului cu domeniu propriu, imaginea fiind depăşită, iar site-ul fiind găzduit de alte domenii web. Arh. Mina Sava este reprezentantul României din partea Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) la Grupul de lucru UIA Arhitectura şi copiii încă din 2015, în timp ce arh. Eliza Yokina este membru supleant. Ca activitate în cadrul Grupului de lucru, De-a Arhitectura a refăcut identitatea grafică a acestuia (logo, templates/şabloane documente) şi a concursului Golden Cubes (logo, templates/şabloane materiale concurs), organizat de UIA prin acest grup de lucru o dată la trei ani. Noul site al UIA Arhitectura şi copiii a fost lansat în aprilie 2016, iar aici găsiţi detalii despre ţările membre UIA Arhitectura şi copiii şi toate informaţiile referioare la concursul Golden Cubes ce va avea loc în 2017, concurs a cărui fază naţională se va lansa în octombrie de către OAR, De-a Arhitectura fiind organizator şi având sarcina să ne ocupăm de buna desfăşurare şi promovare a concursului la nivel naţional.

UIA Architecture & Children reuneşte reprezentanţi ai arhitecţilor din întreaga lume implicaţi în proiecte dedicate educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru copii, având ca scop promovarea acestui domeniu şi schimbul de bune practici. Una din principalele sale activităţi  o constituie organizarea o dată la trei ani a premiilor Cuburile de Aur/Golden Cubes.

OAR a primit invitaţia de a organiza Golden Cubes Awards în România. Competitorii sunt invitaţi să prezinte activităţile sau produsele pe care ei le realizează pentru a învăţa copiii şi tinerii – de la vârsta preşcolară până la 18 ani – să înţeleagă proiectarea de arhitectură şi procesele prin care ia naştere mediul construit. Acest premiu are patru categorii: şcoli, instituţii, material scris, material audio-vizual. Se organizează mai întâi concursuri naţionale, iar câştigătorul fiecărei categorii  se califică la faza internaţională a concursului.

Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA), este o organizație non-guvernamentală, o federație mondială a asociațiilor naționale de arhitecți. Scopul UIA este de a uni arhitecții lumii, fără nicio formă de discriminare. Din cele 27 de delegații prezente la adunarea fondatoare din Lausanne, Elveția, în 1948, UIA a crescut pentru a cuprinde organizațiile profesionale cheie ale arhitecților din 124 de țări și teritorii, iar acum reprezintă, prin intermediul acestor organizații, aproape 1 300 000 arhitecți din întreaga lume.