Incepem!

20/09/13 | Eveniment, Uncategorized

Este anul 2 pentru cursul de-a arhitectura în oraşul meu în şcoli. Iar anul acesta entuziasmul şi dedicaţia prietenilor noştri au dus cursul în ţară. Vor fi 60 de clase în Sibiu, Cluj, Reghin, Timişoara, Arad, Brasov, Sfântu Gheorghe şi Bucureşti. Suntem pregătiţi, peste vară au fost revizuite şi tipărite materialele pentru copii şi îndrumători, iar la începutul lunii septembrie ne-am întâlnit în cea mai mare familie de-a arhitectura de până acum: câte două zile de pregătire intensă în Timişoara, Sibiu şi Bucureşti au prilejuit primul contact al îndrumătorilor cu materialele cursului şi cu viziunea de-a arhitectura.

Participanţii noştri, îndrumători ai celor 60 de clase înscrise anul acesta şcolar la disciplina opţională De-a arhitectura în oraşul meu – învăţători şi arhitecţi voluntari, au venit la ateliere cu multă poftă de a cunoaşte şi de a se cunoaşte, cu luminoasă dorinţă de a intra în familia de-a arhitectura şi, devotaţi fiind educării copiilor, cu multă poftă de… joacă folositoare!

Pe parcursul celor două zile ale fiecărui atelier (Timişoara 2-3 septembrie – cu îndrumătorii celor 24 de clase din Timişoara şi Arad; Sibiu 4-5 septembrie – cu îndrumătorii celor 20 clase din Braşov, Cluj Napoca, Sfântu Gheorghe, Reghin şi Sibiu; Bucureşti 9-10 septembrie – cu îndrumătorii celor 16 clase din Bucureşti) participanţii s-au echipat cu rolurile şi instrumentele necesare ghidării elevilor de clasele a III-a şi a IV-a în aventura de-a arhitectura:

  • au surprins împreună caracteristicile şi nevoile copiilor pe care îi vor îndruma;
  • au deprins concepte noi privind mediul contruit şi metode creative de învăţare;
  • au explorat (ca îndrumători, dar şi jucănd rolul elevilor) universul mediului contruit „întors către copii”;
  • au testat exercitii şi jocuri din „ tolba cu unelte” a cursului de-a arhitectura
  • s-au bucurat, au descoperit magia lucrului împreună, s-au şi îngrijorat ( de unele aspecte organizatorice ale cursului cum ar fi expediţiile urbane), au găsit împreună soluţii şi … au creat!

Cea mai mare satisfacţie a facilitatorilor atelierelor a fost să asiste la simulări ale exerciţiilor din cadrul cursului opţional (de exemplu cel legat de repere urbane, sau cel legat de specificul şi memoria locului, sau comunicarea şi negocierea intereselor în dezvoltarea unei parcele, etc.) făcute cu atâta convingere şi creativitate, încăt a devenit evident că „ învăţăceii” şi-au depăşit „profesorii”. De-a Arhitectura este pe mâini din ce în ce mai bune şi mai numeroase! Şi, datorită poftei cu care pornesc îndrumătorii în această aventură adusă elevilor, este deja evident ca shimbarea se va produce: relaţia elevilor cu mediul construit va fi … „începutul unei frumoase prietenii” care va dura şi în viaţa adultă.

Alături de noi şi de voluntarii de-a arhitectura, de care nu încetăm să ne minunăm şi cărora le mulţumim din suflet, s-au aflat partenerii proiectului: Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Arhitectură din Timişoara, Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Bucureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România Sibiu-Vâlcea.

Atelierele s-au putut desfăşura şi datorită generozităţii Uniunii Arhitecţilor din România Filiala Sibiu, Infinitedu şi Ordinului Arhitecţilor din România. Un consistent ajutor financiar ne-a venit prin intermediul Fundaţiei Comunitare Sibiu, care a organizat Semimaratonul Sibiu de anul acesta, un grup mare de arhitecţi care au alergat pentru de-a arhitectura strângând, kilometru cu kilometru, peste 3 de mii de lei din donaţii.

Avem prin urmare toată încrederea că anul viitor va fi unul foarte bun. Urmăriţi-ne în continuare (pe blog sau pe facebook), pentru a afla ce se întâmplă în şcoli.