În decembrie colindăm, în ianuarie aşteptăm 2%

În 2018, după experienţa reuşită din anul anterior, De-a Ahitectura a revenit cu un proiect de ateliere pentru liceeni din sfera dezvoltării urbane şi a mediului construit, ateliere susţinute de profesionişti din domeniu (arhitecţi şi urbanişti). La unul dintre ateliere, intitulat „Un proiect pentru oraşul meu”, îi invitam pe liceeni să participe cu următoarea descriere: „În cadrul acestui atelier vei putea propune proiecte utile pentru oraşul tău şi vei juca rolul de decident care foloseşte fondurile publice pentru a răspunde nevoilor locuitorilor. Spaţiul oraşului este ceva concret, care te influenţează şi pe care îl poţi influenţa. De aceea este important să ştii cum să faci acest lucru.

Nu toţi ajungem să fim decidenţi şi să alegem cum folosim fondurile publice, nici măcar într-o joacă benefică şi constructivă, însă în fiecare an 2% din impozitul pe venit datorat statului poate fi redirecţionat acolo unde credem noi că foloseşte mai mult, unui ONG de a cărui misiune suntem convinşi şi în activitatea căruia credem. Aşa cum le cerem liceenilor să participe în viaţa urbei pentru că le vedem potenţialul imens de implicare în acest proces de dezvoltare şi cum credem cu putere că o creştere a calităţii vieţii urbane este un deziderat la care trebuie să contribuie, prin colaborare, toţi actorii dezvoltării (administraţia publică locală, mediul de afaceri, mediul educaţional, locuitorii, organizaţiile societăţii civile etc.), vă invităm şi pe dumneavoastră să decideţi ce faceţi cu cei 2%.

Din ianuarie şi până pe 15 martie 2019, puteţi depune (personal sau prin scrisoare recomandată) la Administraţia Financiară de care aparţineţi formularele de redirecţionare a 2% impozit. Adresa Administraţiei Financiare de care aparţineţi o găsiţi aici.

Există două formulare care pot fi depuse, în funcţie de caz.

Codul Fiscal pune la dispoziţia dumneavoastră acest mecanism de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit datorat pentru anul în curs către o organizaţie non-profit. Asta înseamnă că, odată parcurşi paşii descrişi mai sus, statul va redirecţiona 2% din impozitul pe care deja l-aţi plătit, către Asociaţia De-a Arhitectura.

Formularul este deja completat cu datele asociaţiei, este nevoie de datele dumneavoastră. Conform O.G. nr.92/2003, art.11, alin (4), beneficiarii sumelor obţinute prin completarea formularelor 230 sau a declaraţiei unice nu pot obţine informaţii cu caracter fiscal din care să reiasă identitatea vreunei persone fizice sau juridice. Însă dacă doriţi, ne puteţi comunica pe adresa asociaţiei că aţi depus formularele respective şi de ce ne-aţi ales tocmai pe noi: office@de-a-arhitectura.ro.

Noi vă mulţumim oricum, anonimi sau nu, şi din ianuarie aşteptăm 2%!

În 2018 sumele primite din 2% au fost direcţionate o parte către expoziţiile de sfârşit de an şcolar ale copiilor, momentul în care ei îşi prezintă munca de creatori ai oraşului ideal, iar o parte către proiectul „De-a arhitectura în şcoala mea (specială), Cluj-Napoca” sau „Bazinul cu bile” despre care puteţi citi aici.

În 2019 fondurile colectate din 2% vor ajunge tot către expoziţiile de final şi către o şcoală din programul „De-a arhitectura în şcoala mea”.

Text: arh. Monica Popescu

0