martie 24, 2020

#DeaArhitecturaAcasa

PROVOCAREA #DeaArhitecturaAcasa:

Ai mai mult timp acasă? Ți-ar plăcea să explorezi lumea arhitecturii și a mediului construit, să descoperi cartierul, orașul sau satul în care locuiești, chiar și de la fereastră, să pătrunzi în lumi fantastice cu turnuri cu capul în nori, să creezi căsuțe pentru personaje de poveste și multe multe altele?

Te invităm, atunci, să accepți provocările online #DeaArhitecturaAcasa, să ne trimiți propunerea ta pe adresa challenge@de-a-arhitectura.ro și să explorezi galeriile cu proiectele tuturor copiilor care au participat, ca și tine, la challenge-urile noastre!

Challenge 7: Căsuța călătoare (detalii aici)
2 – 23 octombrie 2020 30 octombrie 2020

*Veste bună, copii! Prelungim provocarea până pe 30 octombrie!

Ți-ar plăcea să călătorești în lung și-n lat, asemeni lui Phileas Fogg și Passepartout din cartea lui Jules Verne, cei doi care au făcut Ocolul Pământului în 80 de zile? Cum ar fi dacă în loc de tren, mașină sau avion ți-ai lua căsuța la drum? Așa poți să vizitezi orașele fermecate descoperite de noi, un oraș imaginat de tine… sau unul din realitate.

Te provocăm să-i folosești puterile magice ca să pătrunzi în oraș, transformând căsuța după obiceiul locului! Construiește macheta căsuței transformate, povestește-ne sau desenează aventurile căsuței în orașul ales și dă-i căsuței un nume-magic, potrivit locului în care ar vrea să se oprească!

Challenge 6: Reinventează-ți școala! (detalii aici)
11 septembrie – 9 octombrie 2020

Vacanța s-a terminat, ți-e dor de școală? Îți dorești să revii la școală așa cum era ea înainte de pandemie? În septembrie, te provocăm să îți imaginezi școala ta de vis! Arată-ne cum ți-ai dori să fie o zi în școala imaginată de tine! Fii creativ, alege tu metoda de exprimare vizuală

Exploreză galeria cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 6:
Reinventează-ți școala: școli pentru viitor – foto
Reinventează-ți școala! – video

Challenge 5: Plimbare cu obstacole (detalii aici)
10 iulie – 31 august 2020

Îți place să mergi pe roți? Pe bicicletă, skateboard sau pe role? Să sari peste obstacole cu mare viteză? Dar… dacă ar trebui să te deplasezi TOT TIMPUL pe roți? Tu ce crezi, e loc pentru noi toți pe trotuar? Te provocăm să ieși la o plimbare pe roți, dar altele decât cele cu care ești obișnuit, și să experimentezi astfel localitatea.

Challenge 4: Scaune animălicioase (detalii aici)
19 iunie – 17 iulie 2020

Există așa de multe feluri de scaune în jurul nostru – oare cum au apărut ele și cine le-a creat? Te-ai gândit cum ar fi să faci un scăunel pentru tine? Ar arăta ca cele pentru oameni mari sau ar fi unul mult mai jucăuș? Ce-ai zice dacă ai putea realiza un scaun care să îi semene întocmai animalului tău preferat?

Exploreză galeria cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 4: Scaune animălicioase: văcuțe prietenoase
Citește despre Challenge 4 #DeaArhitecturaAcasa: Trupa scaunelor animălicioase

Challenge 3: Castele pentru păsărele (detalii aici)
29 mai – 26 iunie 2020

Te-ai gândit unde trăiesc păsările? Sau cum își construiesc căsuța? Știai că și oamenii construiesc cuiburi pentru ei?
Inspirați de măiestria cu care păsările din toată lumea își construiesc adăposturi din materialele pe care le găsesc în zona în care trăiesc, te provocăm să construiești, pentru o pasăre aleasă de tine, un cuib din materiale care să te inspire (materiale naturale, pe care o pasăre le-ar aprecia), potrivit ca dimensiune (verifică pe parcursul construcției cu pasărea decupată) și amplasat într-un loc unde să fie în siguranță (atârnat sau așezat în copac, ridicat sau lipit pe o construcție sau altă variantă creativă). Imaginează-ți o zi din viața păsării în cuibul creat de tine și scrie sau desenează povestea acesteia.

Exploreză galeria cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 3: Castele pentru păsărele: cuiburi jucăușe
Citește despre Challenge 3 #DeaArhitecturaAcasa: Castele jucăușe pentru păsărele

Challenge 2: 100+ Streetviews (detalii aici)
8 mai – 5 iunie 2020

De unde începe orașul viitorului? De ce nu… chiar de pe strada ta? Inspirați de cei care au știut să călătorească în timp prin imaginația și ideile lor altfel, te provocăm să descoperi întreaga poveste a străzii pe care locuiești și să o duci, prin desen, cât mai departe în timp.

Exploreză galeria cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 2: 100+ Streetviews: străzi trecute și viitoare
Citește despre Challenge 2 #DeaArhitecturaAcasa: Strada mea e cea mai frumoasă!

Challenge 1: Turnuri cu capul în nori (detalii aici)
17 aprilie – 8 mai 2020

Inspirați de arhitecții care se întrec în a construi clădiri cu cât mai multe etaje (adică zgârie-nori), cât mai rezistente și cu forme cât mai năstrușnice, vă provocăm să vă imaginați și să realizați și voi un astfel de turn cu capul în nori, să îi dați un nume (orice clădire care se respectă are un nume!) cât mai sugestiv (care să aibă legătură cu ce se întâmplă la interior) și să desenați sau să scrieți o scurtă poveste cu sau despre turn și cu cei care trăiesc cu „capul în nori”.

Exploreză galeriile cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 1:
Cel mai… turn cu capul în nori
Turnul altfel… cu capul în nori
Citește despre Challenge 1 #DeaArhitecturaAcasa: Călătorie prin tărâmurile „Turnurilor cu capul în nori”

„Suntem convinşi că avem nevoie să ţinem fiecare aproape de comunităţile de care aparţinem, iar din această provocare, oricât de grea se va dovedi a fi, vom ieşi doar împreună. Rezilienţa e o trăsătură pe care vrem să ne concentrăm în următoarea perioadă şi veţi vedea pe canalele de comunicare ale Asociaţiei De-a Arhitectura, că ne adaptăm pentru a vă susţine, prin mijloacele noastre. Reţeaua De-a arhitectura din întreaga ţară lucrează (la distanţă) la conţinuturi noi, adaptate acestor zile, pe care le veți găsi pe website și pe Facebook De-a arhitectura cu hashtag-ul #DeaArhitecturaAcasa.” din comunicatul de presă al asociaţiei din 24.03.2020.

RESURSE JUCĂUŞE SAU SERIOASE