„De-a siguranța rutieră în orașul meu” la Școala Gimnazială „Sfântul Silvestru”

Pe 20 aprilie, în cadrul săptămânii „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, a avut loc un nou atelier din programul „Goodyear pentru siguranța celor mici”, un parteneriat Goodyear Dunlop Tires România și De-a Arhitectura. Arhitecta Ioana Rizea, care a îndrumat atelierul, ne povestește cum s-au desfășurat activitățile la Școala Gimnazială „Sfântul Silvestru”.

A doua întâlnire din seria de 6 cursuri „De-a siguranța rutieră în orașul meu” a avut loc la Școala Gimnazială „Sfântul Silvestru”, la clasa a IV-a B unde, împreună cu prof. înv. primar Nicoleta Morogan, predau cursul opțional „De-a arhitectura în orașul meu”. Elevii sunt obișnuiți să primească invitați în cadrul lecțiilor noastre, așadar i-au așteptat cu mare entuziasm pe partenerii Asociației De-a Arhitectura, Goodyear, și pe pilotul Andrei Mitrașcă.

 width=

Bucuria a fost și mai mare când elevii au primit din partea Goodyear un kit minim de siguranță, cu obiecte reflectorizante: o vestă, un breloc și o brățară. Brelocul a fost agățat imediat la ghiozdan, brățara a sărit pe încheieturile mâinilor, iar unul dintre elevi mi-a amintit că mai avem o expediție de făcut în timpul căreia vor putea purta vestele reflectorizante.

 width=

 width=

Cursul, deși plin de informații noi și noțiuni necunoscute elevilor, a fost extrem de interactiv datorită materialelor folosite: semne de circulație, accesorii reflectorizante, filmele educative scurte, imagini atractive cu intersecții. Datorită celor 3 expediții în jurul școlii pe care le-am avut cu elevii clasei a IV-a B în cadrul cursului opțional „De-a arhitectura în orașul meu”, imaginile cu intersecțiile din cartierul școlii au fost ușor de identificat cu ajutorul mai multor puncte de reper pe care elevii și-i le-au amintit imediat. Regulile principale de circulație rutieră au fost astfel exersate chiar pe traseele zilnice ale elevilor.

 width=

 width=

În timpul discuțiilor ghidate de mine și Andrei Mitrașcă, elevii au confirmat importanța siguranței noastre în trafic povestind despre o colegă de-a lor din școală care a avut un mic accident pentru că a traversat printr-un loc nesemnalizat. Elevii au înțeles că semnele de circulație nu sunt doar pentru mașini, ci și pentru pietoni, iar participarea noastră necorespunzătoare la trafic poate fi periculoasă pentru noi și pentru ceilalți. 

Mulțumim arhitectei îndrumător Ioana Rizea pentru relatare și îndrumare.

 width=

De-a siguranța rutieră în orașul meu este un proiect ce face parte din programul „Goodyear pentru siguranța celor mici” și este implementat de Goodyear Dunlop Tires România în parteneriat cu De-a Arhitectura. Programul „Goodyear pentru siguranța celor mici” se derulează în România încă din 2009. Parteneriatul cu Asociația De-a Arhitectura este activ din 2013, iar până în prezent au fost derulate trei proiecte distincte în cadrul său. Partneriatul are la bază ideea că orașul este un organism complex, bazat pe reguli de conviețuire și respect reciproc, în care nici o casă nu poate fi construită singură, fără ambientul său și fără a ține seama de nevoilor celor care o vor locui. Una din nevoile importante este aceea de a avea acces la spațiul public, cum este strada, și de a putea conviețui în siguranță alături de alții în acest spațiu.

 width=

 width=

1