De-a design-ul în parc

„De-a Design-ul în parc” este un atelier de educație în vacanța școlară al Asociației De-a Arhitectura derulat în zilele de 8-9-10 iulie 2015.

În plină vacanță de vară, 11 copii cu vârste între 8 și 14 ani au luat parte la atelier având ocazia să experimenteze, să viseze și să creeze un obiect de design nemaivăzut destinat spatiului exterior fie el curtea școlii, curtea bunicilor, trotuarul din fața blocului sau parcul de lângă casa. Din partea Asociației De-a Arhitectura, atelierul a fost conceput și coordonat de arhitecta Oana Coarfă (ea însăși a creat designul unei bănci pentru parc „Fence Bench”) și acompaniată de arhitecta Mădălina Bold.

În prima zi de lucru, copii au făcut cunoștiință cu asociația și cu ce înseamnă un obiect de design. Au prezentat sub forma unui desen un obiect de design de care sunt atașați și pe care îl folosesc des. Aici au apărut mai multe creioane desenate, telefoane mobile, chiar și un pian. Apoi și-au imaginat în scris o comunitate (din care au ales un personaj caracteristic), dar și animalele și plantele pe care le văd posibil să populeze spațiul exterior. Atelierul de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) a devenit aromat şi plăcut la privit când cu mălai, orez, boia dulce, cuișoare, dafin, linte roșie, mac și crenguțe uscate au realizat un spațiu exterior în care urmau să amplaseze noul obiect.

DSC_0104

În cea de-a doua zi, au definit prin desen obiectele noi imaginate și au realizat din spaghete ușor de rupt și transformat, machete la scara sitului imaginat în ziua anterioară.

DSC_0105

Ultima zi a fost cea a machetei la scara mai mare din diverse materiale şi a prezentării obiectelor aplaudate pentru inovație şi atenție asupra detaliilor de realizare, dar și asupra grijii pentru utilizatori și mediul natural.

DSC_0113

Cei prezenţi au avut ocazia să afle de la copii că spațiul public ar avea nevoie de:

 • șezlonguri
 • leagăne pentru parinți în care pot sta și mama şi tata
 • un șevalet cu acoperiș pentru desenat afară chiar și atunci când plouă
 • o cișmea cu umbrelă
 • o lampă cu umbrelă pentru pasionații de citit afară
 • un obiect-melc de depozitat mingile de pe terenul de sport
 • un pat exterior cu lampă mobilă
 • un dozator pentru mâncare pentru câinii cu stăpân, dar și pentru câinii comunitari
 • o masă cu protecție pentru laptop pentru cei care vor să lucreze în curte
 • o sculptură-floare pentru parinții romantici
 • un aruncător de farfurii-jucărie pentru câinii din parc și care are mai multe opțiuni de distanța de alergat
 • o bancă ce își schimbă culoarea în funcție de preferințele celor ce se așează pe ea, iar dacă sunt mai mulți, se transformă într-un curcubeu.

Sperăm că în continuare copii se vor simți inspirați să imagineze obiecte nemaivăzute și își vor testa abilitațile de transpunere în desen și machetă și cele de comunicare sub forma prezentării în echipă.

DSC_0114

Și, pentru că designerii adevărați au nevoie de expunere și promovare, machetele copiilor vor fi expuse în cadrul expozitiei De-a arhitectura, ce poate fi vizitată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) Bucureşti până pe 5 octombrie 2015, etaj 4.

DSC_0071

DSC_0073

DSC_0080

DSC_0082

DSC_0085

DSC_0086

DSC_0087

DSC_0088

DSC_0089

DSC_0099

DSC_0101

DSC_0102

DSC_0103

SAM_3785

3