De-a Arhitectura la Swimathon 2021: Pentru ca tinerii să aibă o voce!

Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: arh. int. Andreea Caragheorgheopol, arh. Miruna Grigorescu
Timp de citire: 15 minute


În ce fel de oraș ți-ar plăcea să trăiești? Cum ar trebui să arate spațiul public? Dar infrastructura rutieră? Ce știi despre modul în care se transformă orașele noastre? Dar despre modul în care se iau deciziile privind proiectele care modifică părți din oraș? La De-a Arhitectura credem în cetățeni informați și responsabili, care se implică activ în luarea deciziilor publice și în dezvoltarea locală a mediului construit. De aceea, pentru a-i sprijini, anul acesta am participat pentru a șasea oară la Swimathon București cu proiectul „Urban Up Grows Up – Tineri cetățeni pentru mediul construit”!

Cu ajutorul banilor strânși în cadrul acestei ediții ne-am propus să selectăm 30 de studenți interesați de spațiul public/politici publice/administrație locală pe care să îi formăm pentru a servi drept ambasadori/mentori, alături de profesioniștii De-a arhitectura, în proiecte locale pentru implicarea liceenilor în dezvoltarea locală a mediului construit.

Am avut alături de noi, în această călătorie, 14 înotători-fundraiseri dedicați, entuziasmați și încrezători în puterea tinerilor de a-și modela orașele în funcție de nevoile și viziunea lor. Oameni care timp de două luni și-au depășit limitele și au povestit celor din jurul lor despre implicare și despre cum putem contribui toți la crearea unor orașe mai prietenoase.

Pe 26 iunie ne-am întâlnit cu o parte din ei la Restaurant Life Harbour din Limanu, jud. Constanța, pentru a face #valuridebine. La cârmă a fost, la propriu, Andreea Mihaela Stan (Școala Norilor-Emoții), arhitect, skipper, autor de instrumente de inteligență emoțională pentru părinți și copii, căreia îi mulțumim pentru susținerea acordată în organizarea evenimentului! Între două plimbări cu barca am povestit despre orașe verzi, incluzive, despre contribuția pe care o pot aduce tinerii în remodelarea urbei, am depănat amintiri și am privit spre viitor. Evenimentul a fost ca o gură de aer, prilej de a face bine, de a strânge bani, de a ne regăsi, de a ne bucura. Ziua am încheiat-o festiv cu o mică ceremonie de premiere direct pe pontonul din Limanu. Înotătorii au primit câte o medalie oferită de Fundația Comunitară București (organizatorul Swimathon-ului) în semn de apreciere pentru efortul lor.

Ne-am bucurat ca pe tot parcursul ediției din acest an a Swimathon-ului să avem alături oameni noi înotători cu experiență, participanți în edițiile trecute, cât și oameni care nu lucrează direct la clase cu copiii, dar ne susțin în munca noastră. E semn clar că ceea ce facem e bine și că mergem în direcția bună, că din ce în ce mai mulți oameni încep să înțeleagă că orașul le aparține și că se pot implica în a-l face mai bun în calitatea lor de cetățeni.

Le mulțumim pe această cale temerarilor: Irina Eftimescu, Claudiu Furnea, Serin Geambazu, Agnes Lukacs, Diana Stancu (Jinaru), membri în echipa ARHimede 1; Andreea Caragheorgheopol, Maria Sgîrcea, Andreea Stan (Andreea Mihaela Stan – Școala Norilor-Emoții), Diana Stancu, Alexandru Todirică, membri în echipa ARHimede 2; George Florea, Livia Petrescu, membri în echipa Eratostene; Mădălina Bold și Sabina Leopa, înotători-fundraiseri individuali. Cu sprijinul lor, dar și al vostru, al tuturor celor care ați crezut în faptul că e important ca tinerii să aibă o voce, am reușit să strângem suma de 15.308 lei din obiectivul propus de 15.000 lei.

Vă invităm să îi cunoașteți și voi pe cei care au înotat, la propriu și la figurat, la Swimathon București 2021 pentru De-a Arhitectura și de ce au ales să susțină acest proiect.

Mădălina Bold, arhitect de interior și coordonator #DeaArhitecturaAcasa, iubește să îi poarte pe cei mici pe tărâmuri magice și jucăușe și povestește despre toate aventurile de-a arhitecturești pe blogul asociației. Alături de noi de la începuturi, Mădă a strâns bani anul acesta pentru ca tinerii să aibă posibilitatea să devină actori relevanți în procesul de luare a deciziilor publice.

„Ce mă «împinge» în apă să fac valuri alături de De-a Arhitectura? Locuiesc și sunt «locuită» de București de mai mult de 10 ani și de multe ori m-am simțit neputincioasă și nu am știut ce să fac să ajut cu adevărat orașul pe care îl iubesc. Iar neputința vine, în primul rând, din necunoașterea rolului pe care îl am ca «utilizator» al unei localități. Așa că voi înota cât pot de tare și de departe ca liceenilor și studenților de acum să le fie străin acest sentiment, ca ideile lor să fie luate în seamă și să ajute la transformarea spațiilor publice și a mediului construit.”

Andreea Caragheorgheopol este în familia De-a arhitectura de 5 ani, timp în care, ca voluntar îndrumător, a sprijinit copiii să își reimagineze școala în cadrul programului „My School Can Be Cool”, i-a îndemnat pe cei mai mici dintre ei să plutească pe aripile imaginației în cadrul programului „De-a arhitectura mini”, s-a jucat în fel și chip la atelierele din Săptămâna Școala Altfel și i-a sprijinit pe copii să pătrundă sau să aprofundeze lumea arhitecturii și a mediului construit prin ateliere hands-on la nou lansatul „De-a arhitectura 1:1”.

Andreea crede că De-a Arhitectura „este un mod de a evolua pentru o viață trăită mai frumos” și de aceea a înoatat anul acesta în echipa ARHimede 2, pentru ca tinerii să își poată împărtăși viziunea cu privire la modul în care putem crea orașe în care se poate trăi frumos.

„Când am auzit prima dată despre De-a Arhitectura, acum mulți ani, la Serile Zeppelin, m-am bucurat enorm, mai ales că în cugetările mele din timpul facultății am concluzionat că pentru a avea clienți care știu ce să ceară de la un arhitect, care înțeleg și respectă această frumoasă meserie pe care am ales-o, trebuie făcută o educație în acest sens chiar de când «clienții» sunt mici și receptivi. Apoi, în timp, am văzut necesitatea unei educații în domeniul arhitecturii pe o scară mult mai largă pentru a deveni mult mai conștienți de faptul că orașele noastre, mediul construit, spațiile pentru oameni, drumurile de legătură și, bineînțeles, spațiile în care lucrăm și locuim, toate, ne determină calitatea vieții pe care o trăim – zi de zi! Ele ne formează, fie că ne deschid și ne inspiră, ne cuceresc și ne dau o stare de bine sau ne agasează și creează discomfort, ne agită și stresează. Oricum ar fi, însă, ține de noi cum construim, cum păstrăm lucrurile bune, dar și să ne opunem celor care nu aduc îmbunătățiri comunității de care aparținem și respectiv orașului.

De aici și motivația mea de a mă alătura echipei ARHimede 2 pentru a face #valuridebine la Swimathon. După peste 5 ani de implicare în programele De-a arhitectura cred că prin activitățile foarte practice din program, care sunt bazate pe imaginație, interdisciplinaritate, colaborare și observație, asociația vine ca o gură de aer proaspăt pe lângă sistemul clasic de învățământ și reușește să îi implice cu adevărat pe ce mici în procesul de creație prin care ei învață despre spațiul în care trăiesc și despre cum să trăiești mai bine. Și pentru învățători și părinți este o ocazie de a deveni mai interesați, mai conștienți și mai informați în legătură cu orașul și mediul construit. De-a Arhitectura pentru mine este un proiect care îi educă și formează pe toți cei implicați. Este un mod de a evolua pentru o viață trăită mai frumos. Așadar cred 100% în proiectele De-a Arhitectura!”

Irina Eftimescu, deși de profesie stomatolog, s-a alăturat demersurilor De-a Arhitectura în 2019, susținând proiectul „De-a arhitectura în școala mea” la Swimathon București. Anul acesta a fost pentru a doua oară cu noi și a făcut #valuridebine în echipa ARHimede 1 pentru proiectul „Urban Up Grows Up”.

„Sunt medic stomatolog cu practică orientată către endodonție. Am început să înot acum vreo 5 ani, în același timp cu băiețelul meu și inspirată de prietenii mei triatloniști. Deși nu fac parte din lumea arhitecților, îmi plac Frank Gehry și Norman Foster, iar întâlnirea cu De-a Arhitectura a fost «un semn» (sorry, nu spun mai mult!). Susțin proiectul «Urban Up Grows Up» pentru că aș vrea ca generațiile viitoare să înțeleagă nevoile oamenilor în orașele moderne și să fie conștiente de spațiul în care trăiesc!”

Claudiu Furnea este alături de Asociația De-a Arhitectura de mulți ani. Arhitect de profesie, îndrumător la clase, Claudiu a participat în ultimii ani cam la toate edițiile Swimathon București pentru ca educația de arhitectură și mediu construit să ajungă la cât mai mulți copii. Anul acesta a înotat din nou în echipa ARHimede 1 și a susținut proiectul „Urban Up Grows Up”.

Serin Geambazu este urbanist, expert în planificare strategică, activează în proiectare, dar și în mediul academic (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București – UAUIM), are experiență de lucru în domeniul urbanismului în Berlin și Istanbul și este manager de proiect pe un proiect Interreg în Regiunea Dunării în cadrul Urbasofia. Anul acesta a fost înotător-fundraiser în echipa ARHimede 1.

„Sunt urbanist și în copilărie am cunoscut prima dată orașul în relație cu marea, l-am explorat la pas și înotând în egală măsură. Acum înot și fac valuri de bine pentru generații viitoare, conștiente de spațiul în care trăiesc. Cred cu tărie că vom reuși să remodelăm orașele noastre și să le transformăm în locuri sociale, pline de vitalitate, numai atunci când ne vom schimba radical perspectiva asupra lor. Într-un spațiu construit și guvernat de autostrăzi, cu multe benzi, turnuri inaccesibile și poluare, soluțiile creative vin de la cei tineri care ne întreabă în manieră lor simplă modestă: «Chiar așa, pentru cine sunt orașele noastre?»”

Sabina Leopa este expert în planificare urbană și membru fondator Asociația Urban2020.

„Îmi este dor să înot. Și cel mai des înot prin orașe. Sunt urbanist, iar dorința mea este să văd orașe care aparțin cu adevărat comunităților și comunități care își apropriază orașul din care fac parte. […]

Astăzi am dat startul la Swimathon București, ediția 2021, prima în care particip ca fundraiser. Înot pentru o inițiativă dragă mie, «Urban Up Grows Up – Tineri cetățeni pentru mediul construit». Este un proiect al Asociației De-a Arhitectura care își propune ceva absolut esențial pentru viitorul orașelor noastre, și își propune să pornească de unde trebuie: de la tineri. Acei tineri pe care nu îi întreabă nimeni ce-și doresc, dar care trăiesc în orașul de azi și vor construi orașul de mâine. Dacă vreți să sprijiniți «Urban Up Grows Up», și dacă vreți să mă sprijiniți pe mine în a-i sprijini pe ei, donați cât vă îndeamnă copilul urbanist din interior și cât vă lasă portofelul.”

Agnes Lukacs este unul dintre oamenii care nu se satură niciodată să facă valuri de bine și care a susținut și în trecut la Swimathon proiectele asociației. Anul acesta a făcut parte din echipa ARHimede 1.

„Sunt designer de interior și designer de produs. «Înot» în fiecare zi printre stiluri și soluții pentru a face armonie și a aduce funcționalitate. Cum ar fi ca «valurile» mici pe care le fac să schimbe ușor, ușor fața orașului? Ar fi WOW! De câțiva ani buni mă încarc de la energia apei, făcând valuri pe bune cu Matei, fiul meu. Înot acum pentru Swimathon ca să-i pot transmite în primul rând lui că valurile pe care le facem pot fi energia și creativitatea de a ne face un oraș mai frumos, în care să punem ceva din povestea noastră!”

 

Livia Petrescu s-a alăturat echipei De-a arhitectura ca îndrumător voluntar la clasele primare în anul 2018, pe lângă rolul său de director la S.C. Gamexim Trading 2000, rol din care a contribuit la realizarea multor construcții din București și din țară. Livia consideră că avem nevoie de proiecte precum „Urban Up Grows Up – Tineri cetățeni pentru mediul construit” și de aceea înoată anul acesta la Swimathon București în echipa Eratostene, pentru ca tinerii să capete o voce.

„De-a lungul anilor trecuți, înainte de pandemie, mă înecam în traficul infernal al unui oraș ce părea că se dezvoltă absolut haotic. Când ajungeam acasă mă resuscitam și îmi încărcam bateriile pentru o nouă zi, pentru a înota în același fel. Mi-am dorit să pot face ceva și nu am reușit singură. E nevoie de mai mulți oameni. Ce ar fi să putem fi mai mulți oameni care înoată în aceeași direcție și în același fel? Eventual într-o corabie… Energia, ideile, creativitatea celor care vor înota în continuare, adică a celor mai tineri, ar putea fi bune vâsle…”

Maria Sgîrcea a venit în familia De-a Arhitectura în Timişoara, în 2017. Pe lângă îndrumarea clasei de la Liceul de Arte „Ion Vidu” din cadrul programului „De-a arhitectura în şcoala mea” 2018-2019 (actualul „My School Can Be Cool”), ea a lucrat la proiectului „Urban Up! Mediu construit pentru liceeni” lansat de De-a Arhitectura în 2017 şi dedicat liceenilor. De profesie arhitect, Maria este un „problem solver” în teritoriul unde spațiul construit se intersectează cu viața ne-povestită a obiectelor. Co-fondator F O R și co-fondator Faber.community, face parte din echipa activă de proiectare a clădirii FABER și acum se îngrijește de studioul de design al F O R.

„Susțin De-a Arhitectura la Swimathon București fiindcă reușesc să găsesc, de fiecare dată, energie, oameni excepționali și cauze pentru care merită să te lupți în proiectele asociației. Susțin De-a Arhitectura fiindcă îmi doresc ca educația despre spațiul construit și educația civică să ajungă la generația care vine și care va avea ocazia să pună în practică ce învață acum, pentru noi toți, într-un fel sau altul. Merită atenția și resursele noastre.”

Andreea Mihaela Stan este arhitect de 20 de ani, alături de De-a Arhitectura încă din 2013 și primul autor de instrumente de inteligență emoțională pentru părinți și copii din România. Produsele pe care le-a creat sub brandul „Zâna Norilor” (jocul de cărți „Jocul Norilor-Emoții”, cartea „Poveștile Norilor”) ajută de peste 15 ani oameni de toate vârstele să facă pace cu emoțiile lor: în școli, grădinițe, cabinete de psihologie și psihoterapie seturile de cărți cu nori-emoții sunt un instrument prezent și puternic, ghidându-i pe copii și adulți să creeze și să transforme energia emoției. Andreea crede în orașe pentru oameni și anul acesta a înotat la Swimathon București în echipa ARHimede 2 pentru proiectul „Urban Up Grows Up”.

„Iubesc orașele, sunt la fel de vii ca noi. Înot pentru că iubesc apa, conduc veliere și știu că destinul și destinația depind de skipper și de echipaj în egală măsură. Unde merge orașul este, de asemenea, un demers conștient sau nu e decât mers în derivă. Pe barcă mai sunt și oameni cu rol de «balast». Un rol foarte important, pentru că trebuie să știi să dansezi pe barcă în ritmul și sensul perfect. Asemenea, nimeni nu e lipsit de rol în oraș. Fiecare respirație a noastră contează, precum fiecare idee despre locuit și locuire. Formăm un egregor fantastic, iar tinerii sunt mereu cei ce împrospătează și îmbunătățesc locuirea prin energia lor. E momentul să trezim în ei puterea de a schimba, de a le face cunoscut faptul că dețin această forță de a-și modela nu doar viețile proprii, ci și pe cea a comunității. «Emoțiile Mele sunt Superputerile Mele» este titlul cărții mele recent lansate, iar link-ul către instrumentele de comunicare emoțională se găsește aici.”

Diana Stancu (Jinaru) a ajuns la De-a Arhitectura în toamna lui 2019. Arhitect de profesie Diana iubește să îi poarte pe copii prin lumi și orașe fantastice, cu construcții nemaivăzute și nemaiauzite, care de care mai năstrușnice, în cadrul programului „De-a arhitectura mini”.

„Cum înotăm: contra curentului sau ne lăsăm duși de el? Atunci când înoți contra curentului tu alegi direcția în care să mergi. Iar eu ASTA am ales să fac anul acesta înotând la Swimathon București în echipa ARHimede 1 pentru proiectul «Urban Up Grows Up». Astfel, 30 de studenți vor putea deveni mentori pentru liceeni din toată țara care să învețe să înoate contra curentului. Să își facă vocea auzită și să participe activ în luarea deciziilor publice! Cred că dezvoltarea simțului civic este o abordare foarte bună pentru a-i face pe tinerii din ziua de azi să le pese de ce se întamplă în orașul lor. Chiar și adulții din ziua de azi au uitat de acest simț civic și cred că generația mai tânără se poate face auzită prin mai multe variante în această eră digitalizată în care trăim. Prin acest proiect există oportunitatea de a îi învăța pe alții, de a transmite informațiile mai departe, de a descoperi lucruri noi atât ei, tinerii, cât și părinții, bunicii, colegii sau rudele lor. Vizual vedem schimbări în mediul construit în fiecare zi, dar întrebarea este ne pasă? Le vedem cu adevărat? Daca ne pasă, ce putem face în sensul acesta? Aceste întrebări își pot găsi răspunsurile adecvate prin acest proiect și soluțiile care vor urma își vor face auzită prezența.”

Diana Stancu este arhitect voluntar la De-a Arhitectura din 2015 și pasionată de lucrul cu micii și mai marii cetățeni. Din 2016 a predat „De-a arhitectura în orașul meu” și din 2018 și-a făcut curaj să îi poarte prin lumea mediului construit și pe copiii mai mici, în cadrul programului „De-a arhitectura mini”. Pentru că în 2021 focusul ei s-a mutat pe liceeni, Diana s-a hotărât să îi susțină înotând la Swimathon București 2021 pentru ca vocea lor să fie auzită.

„Privesc spre oraș cu temere și cu reținere. Văd cum crește și simt că este nevoie din ce în ce mai mult de participarea activă a celor care îl locuiesc. Citesc orașul, ca o carte, ca o poveste despre clădiri (și oameni) absorbite în istorie. Îi înțeleg povestea și de aceea consider că merită mult respect. Ascult zgomotul orașului și uneori este asurzitor. Poate este un strigăt de disperare. Gust efervescența orașului, dar poate acesta are nevoie de un alt ritm. Un ritm pe care toți cei care îl locuiesc ar putea să îl imprime. Simt orașul. Cu toții îl simțim. Dar trebuie să simțim că într-adevăr facem parte dintr-o comunitate, dintr-un oraș care răspunde activ nevoilor pe care le avem. Înot pentru imaginea, pentru povestea, pentru gustul și pentru senzația unui oraș care ne aparține. Înot pentru crearea unei voci din comunitate.”

Alexandru Todirică a venit în familia De-a Arhitectura în Timișoara, în 2014. A început voluntariatul la clasă ca student arhitect în cadrul cursului „De-a arhitectura în orașul meu” când acesta era predat pentru al doilea an în orașul bănățean. Iubește să învețe permanent lucruri noi de la copii și asta l-a făcut să continue de fiecare dată activitatea în asociație. Când nu e cu cei mici la clasă fizic sau online, Alex capturează momente speciale în fotografii minunate. De asemenea, face parte din echipa de organizare BETA – bienala timişoreană de arhitectură și e activ în cadrul Asociația pentru Patrimoniu Activ I PACT, unde dezvoltă și implementează proiecte destinate salvgardării patrimoniului arhitectural construit.

„Responsabilitatea față de mediul construit revine fiecăruia dintre noi, nu doar specialiștilor. De aceea este momentul ca tinerii să primească un loc la masa adulților când vine vorba de mediul construit, pe care în final tot ei îl vor moșteni. Așa că am decis să înot pentru acest proiect pentru că îmi doresc să devină «mișto» să îți pese de orașul tău.

„Urban Up Grows Up – Tineri cetățeni pentru mediul construit” este o continuare a proiectului „Urban Up! Mediu construit pentru liceeni”, născut în 2017 și dezvoltat sub egida programului Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun. Ne-am dorit atunci să extindem educația de mediu construit și către tineri pentru că ei sunt viitorii cetățeni responsabili ai urbei care vor face diferența între oașele de AZI și cele de MÂINE. 1000 de liceeni din 7 centre urbane din România au răspuns atunci apelului nostru. Și atât de mult ne-a plăcut, și nouă și lor, încât am continuat în 2018 cu „Oraşul şi profesiile mediului construit”, în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive (PROEDUS) şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din Bucureşti. În cadrul proiectului am activat curiozitatea adolescenților din peste 20 de licee bucureștene şi le-am captat interesul pentru oraş şi pentru felul ȋn care acesta poate fi „modelat” de ideile lor.

Swimathon București este organizat de Fundația Comunitară București și este una dintre cele mai longevive și vitale platforme de schimbare pozitivă a comunității. Platforma a devenit în timp un ecosistem al schimbării, prin care comunitatea interacţionează şi se implică în strângerea de fonduri pentru proiecte din București și Ilfov pe care le consideră relevante și transformatoare.

„În 2021, Swimathon București a fost fără limite. 806 de înotători-fundraiseri, câini, pisici, rațe sau iepuri au înotat și strâns bani în apă sau pe uscat, online sau offline. În paralel, au organizat drumeții pe munte, vânzări de prăjituri, provocări, plimbări cu caiacul, licitații de tablouri, concerte în apartamente sau 24 de ore de înot în Dâmbovița, pentru că generozitatea nu se măsoară în kilometri înotați, ci în banii strânși și în valuri de bine.” – transmit organizatorii.

Mulțumim încă o dată înotătorilor-fundraiseri pentru tot timpul și energia lor, Fundației Comunitare București, sponsorului S.C. Gamexim Trading 2000, Andreea Mihaela Stan, precum și vouă, tuturor celor care ne-ați fost aproape, fizic sau de la depărtare. Nu în cele din urmă, mulțumim donatorilor: Gabriela Anghel, Ioana Anuțoiu, Aurelia Axente-Stan, Ana Baciu, Andrei Bălan, Tania Băncilă, Radu Busuioceanu, Miruna Calciu, Matei Cocheci, Dan Constantin, Cristina Costiniuc, Mihai Cucit, C D, Dana Diaconu, Ionuț Dinu, Gabriel Drilea, Cristina Dumitrescu, Miruna Dumitrescu, Georgeta Dumitru, Anca Ganciu, Dumitru Gherdan, Flaviu Gherdan, Iulia Ghiță, Mihaela Ghițiu, Ștefan Grivan, Horia Horobeanu, Ștefania Ioja, Magdalena Ionescu, Marcel Ionescu-Heroiu, Alin Istocescu, Gabriela Ivanciu, Raluca Lazăr, Adriana Elena Mareș, Mirela Mareş, Ramona Mariposa, Ionel Mărginean, Ioana Melencu, Grațian Mihăilescu, Alexandru Miron, Alexandra Nicolescu, Ruxandra Osiac, Maricica Pandele, Alexandru Papazian, Henrieta Paraschiv, Liliana Pânzar, Diana Lalu-Petrea, Roxana Pigulea, Viorica Popescu, Mihaela Robitu, Mihaela Roșu, Dana Rusu, Andrei Săbău, Carmen Săndescu, Cristina Sîrbu, Reini Stadler, Antonia Tomescu, Maria Ungureanu, Andreea Vasile, Bianca Vlad, Vlad Voicu.