februarie 7, 2018

Contribuie la schimbarea pe care ți-o dorești în școala ta!

 Asociația De-a Arhitectura lansează înscrierile pentru programul „De-a arhitectura în școala mea” în Timișoara!

Căutăm acei profesori interesați de activități extra-curriculare ce completează educația copiilor cu activități de calitate și acele echipe ale administrației instituțiilor de învățământ care caută oportunități de a face din școala pe care o conduc un loc mai bun, cu elevi implicați și fericiți.

Pe parcursul anului școlar 2018-2019, un grup de aproximativ 30 de elevi (fie elevi ai unei clase, fie elevi înscriși din mai multe clase ale aceleiași școli, de gimnaziu sau de liceu) vor fi îndrumați de un arhitect și un cadru didactic într-un proces de design participativ, prin care vor aduce îmbunătățiri școlii în care studiază.

Strângeți-va grupul de elevi din școala voastră, nu uitați să vă gândiți la motivația pentru care aplicați, și înscrieți-vă școala în programul „De-a arhitectura în școala mea”! Înscrierile sunt deschise până pe data de 31 martie 2018 inclusiv, aici, după care, în urma selecției, vom anunța școala care va beneficia de program în anul școlar 2018-2019. În Timișoara programul este disponibil pentru un singur grup, deci arătați-ne tot entuziasmul vostru în formularul de înscriere!

Pentru a stimula învățarea și a da sens celor învățate, elevii vor selecta din proiectul propus de ei partea fezabilă de realizat într-un buget dat, de aceea lucrăm în paralel și la finanțarea acestui program – un prim pas în acest sens fiind participarea la Timotion, despre care vă invităm să descoperiți mai multe aici

Spațiul construit al școlii trebuie să inspire, să fie prietenos și să susțină coeziunea comunității școlii. Școala este locul principal de socializare al copiilor, locul care formează comunități. Orice remodelare/reabilitare/construcție de școala ar trebui să implice elevii într-un proces de design participativ, aceștia fiind cei mai în măsură de a ne informa despre cum și-ar dori să fie școala care să-i pregătească pentru viată.

Pe parcursul programului „De-a arhitectura în școala mea”, se va trece prin următoarele 4 mari etape:

  • o primă etapă din care reiese tema de proiect (în care elevii vor explora, documenta, analiza ansamblul școlii și vor prezenta către utilizatorii finali – comunitatea școlii – rezultatele acestei analize),
  • o a doua etapă la finalul căreia se va alege varianta optimă de implementare (în care elevii vor genera idei, variante și prototipuri, care din nou se vor prezenta în școală și se vor vota de către comunitatea școlii),
  • o a treia etapă corespunzătoare proiectului tehnic elaborat de arhitecți
  • și o a patra etapă în care elevii vor participa la construirea propriu-zisă a intervenției, sub coordonarea unei echipe de execuție.

În final va avea loc o inaugurare, precum și diseminarea rezultatelor proiectului.

Împreună construim platforma web (pe site-ul De-a arhitectura) de design participativ, unde vor fi postate proiectele tehnice și prezentările proiectelor realizate în școli, de către copii, profesori și arhitecți. Cu fiecare grup nou, platforma va avea exemple și proiecte ce se pot implementa/adapta și în alte școli, iar resursele vor fi gratuite.

Și mai mult? În fiecare an organizăm un concurs între clasele participante în programul „De-a arhitectura în școala mea”, unde câștigătorul va beneficia de o finanțare de 2000 de euro din partea unui sponsor al asociației!

Noi așteptăm înscrierile voastre și școala voastră vă așteaptă pe voi! Înscrieri aici.