august 14, 2019

Concurs De-a arhitectura de Ziua fotografiei 2019

*Termenul limită la Concursul De-a arhitectura de Ziua Internaţională a Fotografiei a fost preungit de pe 3 septembrie până pe 30 septembrie, ora 23:00, pentru a da şansa şi claselor noi venite în programele asociaţiei să participe.

Creativitatea este un termen foarte generos care de-a lungul timpului a fost definit în sute de feluri. În principal, când vorbim despre creativitate, ne referim la 3 aspecte: la produsele creative, la trăsăturile de personalitate ale persoanelor creative şi la gândirea creativă.

Roadele actului de creaţie trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: vorbim de originalitate, noutate, utilitate, valoare. Creativitatea poate fi văzută ca o trăsătură pe care fiecare o are mai mult sau mai puţin dezvoltată. Copiii îşi manifestă din plin creativitatea în activităţile pe care le fac. Interesul, curiozitatea, spontaneitatea, deschiderea la nou, tendinţa de a îmbina realul cu fantasticul, toate aceste ingrediente necesare creativităţii se manifestă în copilărie. Picasso spunea: «Orice copil este creativ. Problema este cum să îl faci să rămână aşa şi când creşte».

Abordarea rigidă a conţinuturilor şcolare, rutina în desfăşurarea orelor, reducerea timpului destinat jocului didactic pot scădea şansele manifestării creativităţii în şcoală. Noua abordare pedagogică scoate jocul didactic la rampă, transformându-l în element indispensabil al învăţării. Dacă se organizează astfel procesul de predare-învăţare-evaluare, atunci creativitatea are mari şanse de manifestare.”, ne-a spus prof. înv. primar Mirela Rodica Radu de la Şcoala Gimnazială „Nichita Stănescu” din Baia Mare, jud. Maramureş, la pregătirea online pentru cursul „De-a arhitectura mini” din anul şcolar 2018-2019.

Şi pentru că este atât de importantă, aşa cum ne-au spus mulţi alţi profesori de învăţământ primar, de Ziua Internaţională a Fotografiei, 19 august, De-a Arhitectura organizează a doua ediţie a concursului lansat în 2017, pentru cea mai frumoasă, expresivă şi reprezentativă fotografie care să ilustreze creativitatea în activităţile asociaţiei, în procesul educaţional sau în rezultatele cursurilor implementate la clasă.

Un moment capturat în timp, o amintire a bucuriei, o imagine ce poate inspira comunităţi întregi, de la cel mai mic la cel mai mare, momente trecătoare surprinse pentru a celebra şi a aduce mai aproape oameni de peste tot. Sperăm să ne trimiteţi imagini care să arate bucuria, curiozitatea şi creativitatea copiilor ce participă la cursurile noastre.

Informaţii concurs:

Perioadă de concurs: 19 august – 3 septembrie 2019 30 septembrie 2019 (30 septembrie 2019, ora 23:00, data limită de trimitere a fotografiilor)
Jurizare: 4-8 septembrie 2019 1-4 octombrie 2019
Anunţare câştigător: 9 septembrie 2019 7 octombrie 2019
Premiu: 1 voucher în valoare de 500 lei pentru cumpărarea de produse foto. Premiul este oferit de Asociaţia De-a Arhitectura din bugetul de 2% al anului fiscal 2018.

Juriu:

 • Miruna Grigorescu – arhitect, membru fondator Asociaţia De-a Arhitectura, preşedinte juriu
 • Claudia Pamfil – arhitect specializat în urbanism, membru fondator Asociaţia De-a Arhitectura
 • Veronica Sava – graphic designer, A STIL, colaborator Asociaţia De-a Arhitectura
 • Richard Schmittner – fotograf Germania/Mexic, Light Factory Photography
 • Marius Velicu – arhitect, fotograf, Dublu V Studio

Regulament concurs:

 • Înscrierea în concurs presupune acceptarea prezentului regulament. Organizatorul nu este responsabil pentru consecinţele directe sau indirecte care pot apărea în urma publicării unei fotografii a unui participant. Organizatorul îşi rezervă dreptul de a scoate din concurs fotografiile care încalcă prezentul regulament.
 • Concursul este adresat tuturor celor care au realizat fotografii ale activităţilor sau evenimentelor De-a arhitectura de la fondarea asociaţiei şi până în prezent, indiferent dacă sunt arhitecţi, cadre didactice, rude ale copiilor participanţi, fotografi profesionişti etc.
 • Fotografiile înscrise în concurs trebuie să fie de la clase din programele De-a arhitectura de la care există acord foto semnat cu părinţii minorilor care pot apărea în fotografii (dacă sunt prezente chipuri de copii) sau din cadrul evenimentelor publice ale Asociaţiei De-a Arhitectura. Responsabilitatea alegerii/selectării fotografiilor care să respecte cerinţele menţionate le revine în totalitate participanţilor.
 • Fotografiile se trimit pe email la adresa: miruna@de-a-arhitectura.ro, în format .jpg, .jpeg, la dimensiune web, cu o calitate de 72dpi şi o dimensiune de max 1MB, max. 3 fotografii per participant.
 • La cerere concurenţii trebuie să poată furniza fotografiile la calitate de print.
 • Fotografiile pot fi alb-negru sau color, prelucrate sau nu digital.
 • Fotografiile NU trebuie să conţină elemente de identificare ale autorului: watermark-uri, rame, etc.
 • Prin înscriere autorul îşi dă acordul ca fotografia să poată fi publicată de Asociaţia De-a Arhitectura print toate canalele sale.

Nota finală a fotografiei se va calcula de către juriu astfel:

 • Reprezentanţii juriului vor puncta individual, cu note între 1 şi 10, fiecare creaţie (în funcţie de criteriile enumerate mai jos). Nota juriului va fi media aritmetică a tuturor notelor individuale acordate de membrii juriului.
 • Criteriile ce vor fi avute în vedere în cadrul jurizării sunt următoarele:
  • Creativitate
  • Compoziţie
  • Calitate tehnică
  • Estetică
 • Deciziile juriului nu pot fi contestate.

Nu vor fi acceptate fotografiile care:

 • au caracter violent, obscen, ofensator sau calomniator
 • promovează rasismul, orice fel de discriminare, homofobia, consumul de droguri şi alcool
 • pot aduce prejudicii de orice fel cuiva
 • nu aparţin concurentului
 • conţin publicitate

Utilizarea fotografiilor şi copyright:

Participanţii cedează organizatorilor dreptul de a le reproduce fotografiile în materiale editate în scopul promovării Asociaţiei De-a Arhitectura; organizatorii garantează menţionarea numelui fotografilor alături de lucrările reproduse. Fotografiile nu vor fi folosite pentru obţinerea de foloase materiale pentru organizatori sau terţi, iar toate drepturile de autor rămân în posesia autorilor.

Câştigător:

Cea de-a doua ediţie a Concursului De-a arhitectura de Ziua fotografiei 2019 şi-a ales câştigătorul! Felicitări, arh. Iulia Cosovanu! Iulia a câştigat cu o fotografie din anul 2019 din programul „De-a arhitectura în şcoala mea” de la Şcoala Gimnazială Bucşoaia, Frasin, jud. Suceava.

Juriul a deliberat, luând în calcul 49 de fotografii primite de la 17 participanţi din toate colţurile ţării, toţi cunoştinţe mai noi sau mai vechi ale proiectului nostru. Câştigătorul va intra în curând în posesia voucherului în valoare de 500 de lei pentru produse foto oferit de Asociaţia De-a Arhitectura din bugetul de 2% al anului fiscal 2018.

Mulţumiri juriul format din Miruna Grigorescu (arhitect, membru fondator Asociaţia De-a Arhitectura, preşedinte juriu), Claudia Pamfil (arhitect specializat în urbanism, membru fondator Asociaţia De-a Arhitectura), Veronica Sava (graphic designer, A STIL, colaborator Asociaţia De-a Arhitectura), Richard Schmittner (fotograf Germania/Mexic, Light Factory Photography) şi Marius Velicu (arhitect, fotograf, Dublu V Studio). Şi mulţumim tuturor participanţilor care au trimis fotografii!

A fost a doua ediţie, vă aşteptăm cu drag la următoarele!