Bogdan Zaim, Holver, vorbeşte la „De-a arhitectura Talks III”

21/06/17 | Eveniment, Parteneri

Pe 1 aprilie 2017, la Palatul Universul – Talent Garden din Bucureşti, Asociaţia De-a Arhitectura a organizat ediţia a treia a evenimentului „De-a arhitectura Talks”, un eveniment ce face parte dintr-o serie dedicată arhitecţilor, urbaniştilor, cadrelor didactice, cercetătorilor şi reprezentanţilor companiilor interesaţi de educaţia de mediu construit.

Ediţia din acest an s-a concentrat pe teme care au subliniat motivaţiile participanţilor de a investi resurse, pasiune şi energie în educaţia de mediu construit.

Pentru a putea desfăşura ediţia din acest an a conferinţelor „De-a arhitectura Talks” am beneficiat de sprijinul companiei Holver care a fost alături de noi şi în anul şcolar 2015-2016, ca sponsor al programului „Creştem împreună oraşul Braşov”. Holver este o companie cu mare tradiţie în prelucrarea lemnului, care aparţine grupului austriac FRISCHEIS, înfiinţat în anul 1948 de soţii Josef şi Antonia Frischeis în Stockerau, lângă Viena. Grupul, unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa produselor din lemn din Europa Centrală şi de Est, are în România şase puncte de lucru (Braşov, Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara), iar din 2007 a luat fiinţă fabrica de furnir din Braşov – „J.F. Furnir”.

Ne-am bucurat la conferinţa „De-a arhitectura Talks” de multe discuţii şi prezentări despre educaţie – ca preocupare a mediului academic în România sau Germania, ca realitate în proiectele asociaţiei noastre sau ale celei mai vechi şcoli de arhitectură pentru copii din Finlanda, Arkki, sau ca mijloc de a aduce copiii şi tinerii ca actori activi în procesele de planificare urbană din oraşele noastre de azi.

La conferinţa de pe 1 aprilie ne-am găsit răgaz pentru a asculta prezentarea tehnică a ing. Bogdan Zaim – „Lemnul este lumea noastră! Construcţii din lemn, construcţii sustenabile”. Ne-a impresionat dedicaţia acestei companii faţă de sustenabilitate: „Pentru a putea atinge performanţe ecologice şi economice, tradiţia construcţiilor din lemn se îmbină cu dezvoltarea tehnologică, rezultând produse din ce în ce mai eficiente.” şi înţelegerea valorii educaţiei: „Educaţia – un rol esenţial, responsabilitatea faţă de mediu începând încă de la cele mai mici vârste.”, şi ne-am amuzat la sfaturile fiicei d-lui Zaim care i-a explicat cum să prezinte o astfel de temă tehnică unor copii: „Ca şi cum ai vorbi cu adulţii, dar trebuie să fii mai amuzant. Pe de altă parte, totuşi, să nu fii prea amuzant!”.

Ne-a bucurat, de asemenea, deschiderea companiei către educaţie şi ne-am adus aminte de vizitele copiilor care urmează cursurile De-a arhitectura în Braşov – din 2016 aproximativ 100 de copii au vizitat Holver Braşov şi fabrica „J.F. Furnir” fiind introduşi în lumea utilizării lemnului.

Mulţumim Holver pentru susţinere şi aşteptăm cu drag colaborările viitoare!

Save