Atelier de Scenografie la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”

25/04/16 | Atelier

Pentru Asociația De-a Arhitectura săptămâna „Școala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” a început mai devreme decât de obicei, nerăbdători fiind să reinventăm și să ducem mai departe poveștile, așa cum am învățat la atelierele trecute, de la UrbanEye și „Casa Mincu”.

La invitația doamnei învățătoare Mirela Vlad și a copiilor din clasa I, de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, trei îndrumătoare arhitecte vesele – Corina Croitoru, Mădălina Bold și Adelina Marcuau pornit luni, 11 aprilie 2016, dis-de-dimineață, în călătorie prin lumea desenelor animate, în  cadrul „Atelierului de scenografie: Oare ce va face mai departe?”. Primele personaje care ne-au însoțit au fost Sponge Bob, bureţelul cu pantalonii pătrați, și Plankton, inamicul său care, doar de data aceasta, fac pace și lucrează în echipă pentru a salva lumea și orașul subacvatic Bikini Bottom.

 width=

Nu a fost nevoie decât să rostim numele celor doi și cei mici au fost îndată cuceriți. Inspirați de povestea din secvențele de film văzute aceștia și-au imaginat aventuri grozave și probe „pentru super-eroi” prin care cei doi trec, i-au trimis în adâncul pământului sau în cosmos, în căutare de ajutoare, i-au transformat în inventatori geniali care descoperă secretul călătoriilor în timp.

După ce toate variantele au fost jucăuş desenate și explicate, am ordonat și montat cu atenție „cadrele” din povestea noastră – de la inventarea mașinii timpului, la prinderea piratului în închisoarea fantastică și întoarcerea victorioasă în lumea de sub ape. Personajele au prins apoi viață – modelate în lut – și au așteptat cuminți ca fiecare copil să meşterească o scenă, exact pe măsura lor, din care vor face parte la final.

 width=

Decupat, colorat, lipit, transformat – mânuţe harnice și dibace care lucrează de zor, cutii de pantofi care devin, puțin câte puțin, bucăți de poveste și joc. „Eu vreau mai mult albastru!”, „Mie îmi trebuie hârtie verde!”, „Hei, unde este sclipiciul?”, „Nu, nu, bucata aceea este a mea!”, „Dar am și eu nevoie…”,  „Of, hai să fim și noi o echipă, ca Sponge Bob și Plankton, și să o împărțim!”, „Iuhuu, e aproape gata, nu?”.

După  aproape trei ore de imaginat, bricolat, călătorit, am părăsit Bikini Bottom și locuitorii săi și am revenit „pe uscat”, mini-scenografii  fiind  nerăbdători să meargă să istorisească și să arate tuturor altfel de povești – „Poveștile în cutie”.

Acest atelier este al doilea dintr-o serie de ateliere susținute de Digital Spirit. Mulțumim pentru implicare!

 width=Ca și creatori de lumi imaginare, în munca noastră susținem educația în arhitectură pentru un număr de 150 de copii, alături de Asociația De-a Arhitectura, pentru ca aceștia să își păstreze și să își dezvolte creativitatea, să viseze cu ochii deschiși, să creeze scenografii pentru poveștile imaginate de ei.

Digital Spirit este o companie full-service de producție video (specializată în reclame și spoturi), fondată în 2010, cu o vastă experiență internațională. Suntem într-o permanentă căutare de locații pretabile filmărilor pe care le derulăm, așadar invităm arhitecții să ne trimită (la adresa: andrei[at]digitalspirit[punct]ro) portofoliile lor, cu clădiri și amenajări interioare, pentru un parteneriat în acest sens”.

 width=