Atelier De-a arhitectura la Festivalul de film UrbanEye

Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, De-a arhitectura a avut ocazia să ia parte la festivalul de film UrbanEye și să invite copii între 6 și 11 ani la un atelier de-o dimineață.

Atelierul De-a arhitectura a fost gândit ca parte a UrbanEye ce se introduce ca „o platformă de idei care, pornind de la legătura dintre film și oraș, deschide discuția despre locurile în care trăim”. Pornind de la subiectul inspirat al festivalului, atelierul i-a adunat laolaltă pe copiii pasionați de arhitectură, dar și de film, desen animat, benzi desenate, jocuri, povești.

Atelier De-a arhitectura la UrbanEye

Atelierul s-a desfășurat în Casa Ion Mincu, acum sediu al Ordinului Arhitecților din România (OAR), mai exact chiar în camera care fusese odată biroul fondatorul curentului de arhitectură națională, al modernității arhitecturale românești, dar și al învățământului superior de arhitectură. Atenți la casa frumoasă în care se aflau, copiii s-au întâlnit, au povestit, desenat și s-au mândrit cu atributele personajelor preferate. Au început să se cunoască prin înşiși eroii apreciați. Au povestit despre Iron Man, Darth Vader, Peter Pan, Minions, Wall-E, hobiţi, nava spațială cu super-puteri, ninja de foc, Harry Potter, Ratatouille, Cars. Eroii au fost desenați și prezentați celorlalți care desigur că știau foarte multe lucruri și întâmplări despre personaje. Aici adulții au avut de învățat.

Micii scenografi au fost invitați să își imagineze o poveste în care super-eroii ar lucra în echipă, ca și ei. Discuțiile au fost aprinse, dar dincolo de părerile îndrumătorilor era destul de clar din partea personajelor cine cu cine se poate alia. Iar copiii au discutat în limbaj codat, dar fără probleme de înțelegere, indiferent de vârstă. Lucrul în patru echipe a fost floare la ureche după ce Iron Man, Darth Vader, navă spațială și Cars au făcut echipă, dar și hobiţii cu Peter Pan, Harry Potter și ninja de foc, iar Wall-E cu un Minion. Apoi au înscenat un decor în care personajele ar putea să se întâlnească, pentru că în mod clar aveau lucruri de făcut împreună: să curețe gunoaiele cosmice, să zboare, să meargă foarte repede, să facă vrăji și, în general, să facă în așa fel încât binele să învingă. Au lucrat pe cutii negre decupate în care se așeza decorul ca un teatru din hârtie, carton, hârtie creponată, sclipici (cosmic). Din plan apropiat în plan îndepărtat s-au așezat și personajele mai mari sau mai mici din plastilină sau decupate din hârtie. La final au prezentat decorul înscenat și poveștile au curs de la un decor la altul, în fața audienței formată din părinți și bunici ce au aplaudat fiecare poveste nou creată.

Atelier De-a arhitectura la UrbanEye

Îndrumători ai atelierului au fost arhitectele Oana Coarfă și Mihaela Tomescu și au avut ajutor de nădejde pe studentele arhitecte Ana Alexandra Baibarac și Elena Cristina Pelmuș, voluntari De-a arhitectura.

Atelierul a fost o activitate în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti şi s-a derulat cu sprijinul OAR Bucureşti şi AFCN.

Suma strânsă din taxa de participare la atelier a fost donată Festivalului UrbanEye care la rândul său va sprijini victimele din Clubul Colectiv.

Atelier De-a arhitectura la UrbanEye

Atelier De-a arhitectura la UrbanEye