Atelier „Căsuţa măr a viermişorului” la Timişoara

Arhiva de ateliere a Clubului De-a arhitectura se îmbogăţeşte cu încă o poveste de atelier, cea de-a doua despre „Căsuţa măr a viermişorului”, după descrierea Monikăi Bădulescu din Tulcea.

Desfăşurat de această dată la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara, pe 17 noiembrie, atelierul îndrumat de arh. Dana Ardelean cu ajutorul voluntarului arh. Alina Palea i-a dus pe micuţii de clasă pregătitoare în căsuţa măr a unui viermişor. Dana ne zugrăveşte în detaliu atmosfera creată la atelier: „Am intrat în clasa micuților cu un coș plin cu mere. Văzând merindele, au fost repede curioși să afle ce urma să se întâmple. Întrebarea «Cu ce se ocupă un arhitect?» nu i-a luat prin surprindere. În ciuda vârstei lor fragede, fiecare știa câte ceva despre arhitectură, design de interior, planuri sau chiar șantiere. Așadar a fost ușoară introducerea despre ce trebuia desenat.

Am împărțit mai întâi câte un măr roșu fiecărui elev, apoi unul verde. Aceștia au desenat cu ușurință mărul văzut de sus și din lateral. Surprinzător, acest atelier s-a desfășurat precum un curs serios la o școală de arte. Toți copiii au reușit să deseneze, dar să și coloreze proiecțiile mărului. Apoi am trecut pe la fiecare elev să tăiem merele, unul într-o secțiune orizontală, iar celălalt într-o secțiune verticală. Micuții au inspectat cu atenție fiecare formă sau detaliu descoperit în interiorul mărului. La finalul acestui exercițiu au fost încântați să-și expună lucrările într-o mini expoziție a cărei curator a fost chiar doamna învățătoare.

După o scurtă introducere despre ce înseamnă scara umană, micuții au fost încurajați să fie creativi. Fiecare trebuia să-și imagineze cum poate arăta căsuța unui viermișor în interiorul unui măr. Mai precis, fiecare elev era pentru un moment arhitectul resposabil de acest proiect. Deși păreau că au înțeles nevoile simple ale unui viermișor, după ce i-au dat un nume și i-au creat un personaj acestui viermișor, tema de proiectare s-a extins. Căsuțele aveau neapărat scări, deci etaje. Unele aveau mai multe dormitoare, iar altele aveau musai un dressing spațios.

La finalul atelierului am organizat a doua expoziție. De data aceasta fiecare elev și-a susținut propria lucrare. Acest moment a fost imortalizat printr-o scurtă sesiune foto.

Text: arh. Dana Ardelean, arh. Monica Popescu
Voluntar: arh. Alina Palea
Fotografi: arh. Dana Ardelean, arh. Alina Palea