Atelier „Arhidetectivii” la Fundaţia Löwendal

02/11/16 | Atelier

Atenție, detectivi! Astăzi avem o misiune specială! Vom identifica în această clădire elementele comune unei mari familii de clădiri: casele neoromânești. Azi suntem arhidetectivi! La treabă acum!

Gașca noastră de arhidetectivi s-a întâlnit duminică, pe 23 octombrie, dis-de-dimineață, la sediul Fundației Löwendal. Acesta se află în casa construită de arhitectul Petre Antonescu în anul 1910 pentru doctorul Ciru Iliescu. După ce au aflat care sunt elementele caracteristice stilului neoromânesc analizând exteriorul casei, copiii și-au pus ochelarii de arhidetectivi și-au intrat nerăbdători să-și începă misiunea. Înăuntru, ce să vezi? Erau expuse pe pereți imagini cu alte case construite de arhitectul Petre Antonescu, toate din familia caselor neoromânești. Cu mult entuziasm și cu perspicacitate, arhidetectivii noștri au identificat toate elementele caracteristice arhitecturii neoromânești și toate asemănările între casa noastră și cele expuse.

 width=

 width=

Chiar dinainte de a începe atelierul copiii erau atrași de aspectul deosebit al casei în care se aflau. Așa că am pornit jocul cu entuziasmul necesar pentru a se transforma în adevărați detectivi, chiar Arhidetectivi. Din asta ei au învățat cum vede un arhitect o casă, cu detaliile sale specifice.

Dar nu ne-am oprit aici! Misiunea nu s-a terminat. Deja cunoscători ai stilului neoromânesc, copiii au fost rugați să decoreze câte o fațadă de căsuță cu elementele care li s-au părut cele mai frumoase și mai interesante dintre cele pe care le-au văzut. Partea aceasta le-a plăcut tare mult arhidetectivilor noștri! Au avut ocazia să aplice noile cunoștințe dobândite.

 width=

 width=

O ultimă misiune îi aștepta acum pe micii detectivi. Să găsim în casă un element special. Cu imaginea în mână, am pornit cu toții în căutarea unei mandale în stil neoromânesc. N-a fost ușor, era bine ascunsă. Dar arhidetectivii nu s-au lăsat păcăliți de toate celelalte decorațiuni. Mare a fost bucuria când am găsit detaliul cerut.

La acest atelier copiii au făcut o analiză a tuturor caselor prezentate în cadrul expoziției pentru a găsi indiciile corecte la toate întrebările, și-au imaginat și desenat fațada unei case neoromânești  folosindu-se de informațiile culese și chiar au colorat o fișă cu un mic detaliu din Vila Dr. Ciru Iliescu. Faptul că se aflau într-o casă neoromânească i-a facut pe copii să intre în joc și au acționat, am putea spune, chiar ca niște detectivi. Fiecare dintre ei dorea să găsească cât mai multe detalii, unii au fost mai dibaci la descoperit detaliile decât noi, îndrumătorii. Până la final au dovedit că s-ar descurca foarte bine în această meserie de Arhidetectivi și că vor mai caută și după atelier, în plimbările lor, detalii neoromânești.

Totul s-a încheiat cu o mare poză de final care să surprindă bucuria și energia echipei noastre. Dornici de alte provocări, arhidetectivii noștri spun că vor veni în ajutor oricând va mai fi un caz de rezolvat.

 width=

 width=

Atelierul „Arhidetectivii” a făcut parte din programul „Detalii neoromâneşti în arhitectura lui Petre Antonescu. Exterioare şi interioare ale vilelor bucureştene”, realizat în parteneriat cu Fundația Löwendal și Arcub.

Text: arh. Andreea-Cristina Marcu şi arh. Ioana Aron

 width=

 width=

 width=